Robert Maaskant: ‘Zowel selectie als pak niet zelf uitgekozen’

21-05-2013 14:29

Robert Maaskant heeft zijn felgroene FC Groningen-das ingeleverd. Het seizoen zit erop en de koffers zijn gepakt. Al vroeg in maart werd bekend dat Maaskant slechts één seizoen in het Noorden zou vertoeven en beide partijen lijken nu opgelucht dat er na de verloren play-off wedstrijd tegen FC Twente daadwerkelijk afscheid kan worden genomen. En bij een afscheid passen bloemen. Of modder, waar je mee kan gooien, zoals Hans Nijland dat woensdag in Voetbal International doet. Tijd dus om ook even met Maaskant te bellen.

Spanning

Gisteravond gaf Johan Derksen in het programma Voetbal International vast een samenvatting van een interview met Nijland dat aanstaande woensdag verschijnt. Duidelijk wordt dat het functioneren van Maaskant niet geheel naar de smaak van de algemeen directeur was.

“Natuurlijk heeft Robert Maaskant voor de nodige opschudding gezorgd. Hij is heel recht toe recht aan. Toch moet je hier in Groningen een beetje uitkijken met wat je roept. Ook ik heb de nodige aanvaringen met hem gehad, hele heftige. Die opmerkingen over Johansson, die volgens Maaskant nog geen kut kon dekken, of die uitspraak over Veendam-sympathisant De Haan die Groningen honderd jaar had teruggeworpen. Zo zijn er nog meer voorbeelden; neem de spanning tussen de scouting en de technische staf die dit seizoen lijnrecht tegenover elkaar stonden”, aldus een geciteerde Nijland. Kortom: er werd te veel over akkefietjes gesproken en te weinig over voetbal.

Soep

Maaskant wacht liever het gehele interview af voordat hij inhoudelijk reageert, maar in een gesprek met ThePostOnline lijkt de trainer al in een ontspannen vakantiemodus te verkeren. “Ach, zoiets wordt gezegd op televisie, maar de soep wordt vast niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend.”

Na het seizoen FC Groningen- waarin wel de doelstelling van play-offs voor Europees voetbal, maar niet het Europees voetbal zelf werd gerealiseerd – neemt Maaskant rustig de op de mat gevallen aanbiedingen door. Daarbij kan de 44-jarige trainer selectief zijn in zijn keuze. “Er hebben zich al meerdere clubs voor mij gemeld, maar ik heb nog geen keuze gemaakt.” Op de vraag of hij een voorkeur heeft voor een serieuze competitie of liever het avontuur aangaat in een minder ontwikkeld voetballand, antwoordt Maaskant: “Ik sta overal voor open.”

Gitzwart pak met felgroene das

Dat zal dus nog even ouderwets gissen worden. Geruchten gaan dat Vitesse geïnteresseerd is in de diensten van de transfervrije trainer, maar ook Peter Bosz en Shota Arveladze zouden kans maken om de opvolger van Fred Rutten te worden. Een buitenlands avontuur leek in eerste instantie echter de voorkeur van Maaskant zelf te hebben.

Hoe dan ook, FC Groningen en Robert Maaskant zijn van elkaar verlost. We zien de trainer niet meer in zijn gitzwarte pak met felgroene das op de bank van het Euroborg stadion. Daarover gesproken, had Maaskant het trainersuniform zelf uitgezocht? Lacht: “Dat ontwerp kon inderdaad beter, he? Nee, ik heb bij FC Groningen zowel de selectie als het pak niet zelf uitgekozen.”