Street art, maar dan met stickers

21-05-2013 16:00

Pas tijdens mijn bezoek aan Californië rond de jaarwisseling 2011-2012 zijn ze me voor het eerst opgevallen: stickers. Haast overal tref je ze aan. Op regenpijpen, auto’s, vuilnisbakken op straat, elektriciteitskastjes, palen, muren en de achterkanten van verkeers- en reclameborden.

Vaak bestaan ze uit niet veel meer dan commerciële advertenties voor kledingwinkels en horeca, maar sommige street-art heeft duidelijk artistieke aspiraties of politieke doelen.

sticker 'brain control'_opt sticker ant-house mierennest Riga_opt

Amsterdam

Na terugkeer in Nederland bleek mijn eigen woonomgeving in de Amsterdamse Pijp eveneens een waar Mekka voor liefhebbers van stickers en andere straatkunst.

Afbeeldingen zijn soms gecamoufleerd en betreffen vooral dieren, psychotische junkies, criminaliteit, insecten, ‘anarcho-syndicalisme‘, drugs, feminisme, kraken, opgekropte woede, bekroonde schedeltjes, politie, politiek tot en met logo’s van bendes voetbalsupporters. Honderden stickers binnen en buiten Amsterdam fotografeerde ik en via sociale platforms legde ik intussen contact met enkele makers van deze miniatuur-kunstwerken. Sommigen zeggen dat het überhaupt discutabel is of stickers tot ‘street art’ behoren. Weliswaar zijn ze zichtbaar op straat en is het niet legaal om ze overal op te plakken, maar – in tegenstelling tot bijvoorbeeld graffiti en schilderingen – worden ze niet ‘op locatie’ gecreëerd.

sticker ill Amsterdam art sticker Vote Demagogues Utrecht bij CS

Graffiti

Vergeleken met graffiti zijn stickers bovendien natuurlijk relatief klein, hetgeen waarschijnlijk de geringe aandacht voor de ontwerpers ervan verklaart.

Velen van hen beperken zich dan ook niet tot deze ‘marginale uiting’ en richten zich – zoals ‘Laser3.14′ – ook op poëtische graffiti, terwijl anderen hun creaties omtoveren in metershoge aanplakposters of zelfs schilderijtjes.

sticker Narcoze schedel skull Amsterdam art_opt sticker the static age Amsterdam_opt

Arms race

Kunstenaars zijn verwikkeld in een permanente wapenwedloop met de autoriteiten. Niet alleen schrobben deze rigoureus hun stickers weg uit publieke ruimten maar delen zo nu en dan ook forse boetes uit aan degenen die ze verspreiden. En dan zwijg ik nog over de nimmer aflatende strijd die de eenzame sticker bij nacht en ontij voert tegen vandalisme, plantengroei en de elementen!

Graag wil ik de veelheid aan activisten en kunstenaars danken voor hun oneindige inzet om deze stad en andere gebieden onder te plakken met hun werken. Ook hoop ik met dit schrijven mensen die tot nog toe onbekend waren met deze kunstuiting te interesseren ervoor.

sticker urban butterflies mr 176 Amsterdam_opt