Leven

Liken op Facebook: wat studenten niet zeggen

22-05-2013 16:45

Als paddenstoelen schieten ze uit de grond: Facebook-pagina’s met sarcastische uitspraken van studenten. Over de hele wereld zijn er pagina’s met titels als ‘Things Maastricht University Students don’t say’. Een geestige rage waarbij Amsterdam opvallend genoeg achterloopt.

Dingen die studenten niet zeggen

Om deze rage te begrijpen, is het nodig om drie zaken te beseffen: Studenten vinden zichzelf in principe grappiger dan de meeste andere mensen, hebben meer tijd voor dingen waarvan het nut niet meteen duidelijk is en een deel van hun leven speelt zich af op Facebook – al is het maar om met de meest recente verovering te pronken.

De pagina’s zijn allemaal in het Engels, verhalen over het leven van een student en zijn – toegegeven – doorgaans vrij geestig. Zoals de opmerking van een student uit Rotterdam: ‘I’m so happy with the fact that I spent more time on the references than I spent on the paper in total.’ Of de rake typering van het weer door een Utrechtse student: ‘I’m fed up with the sun and these hot temperatures.’

Internationale Studenten

Ik heb het vermoeden dat deze rage afkomstig is uit het buitenland. Sterker nog: daar heb ik bewijs voor. De pagina’s over het leven op universiteiten in Nederland zijn allemaal in de maand mei opgericht, ongeveer na 10 mei. Hetzelfde geldt overigens voor de meeste buitenlandse universiteitspagina’s.

Er is slechts één pagina die uit april komt en dat is de pagina van het USC. Het Utrechts Studenten Corps? Nee, de University of South California. Zaten zelfs al sinds 30 april op Twitter.

Daarnaast zijn er onder meer pagina’s van studenten uit Engeland, Bangor (Wales) en New York.

Nederland

In Nederland zijn er verschillende universiteiten met een pagina waar studenten hun sarcastische gang gaan. Leiden, Maastricht en Rotterdam hebben een pagina die op zich al aardig loopt. Opvallend is echter dat de studenten uit Utrecht deze pagina blijkbaar nog niet ontdekt hebben, want er zijn maar 184 like’s en maar liefst 60.000 Utrechtse studenten.

Verder bestaat er geen pagina voor Amsterdamse studenten, studenten aan de UvA of aan de VU. Voor het eerst zijn Amsterdamse studenten minder hip dan studenten in de rest van het land. Primeur! De hipsters van binnen-de-ringië lopen achter op de leeftijdsgenoten buiten Amsterdam! Dat is toch raar! En nieuws, groot nieuws!

Studierichting en Roeiers

Verder zijn er nog pagina’s voor studenten geschiedenis, geografie, geneeskunde en rechten.

Aardig vind ik ook de pagina voor roeiers – misschien wel de meest obscure sekte in de studentenwereld. Jongens en meisjes die een beetje professioneel roeien, die drinken geen alcohol en gaan voor 23:00 naar bed.  Een wereld waarin het vrouwelijke stuurtjes nooit met de mannelijke roeiers naar bed gaat, en het leuk wordt gevonden als roeien met kanoën verward wordt. Of niet.