Binnenland

Antisemitisme in de sport neemt toe

23-05-2013 12:09

Na twee jaren waarin het aantal antisemitische incidenten daalde, registreerde Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) in 2012 vrijwel evenveel incidenten als in 2011. In 2012 telde CIDI 114 antisemitische incidenten, één meer dan het jaar daarvoor.  Het aantal incidenten in de categorie ‘Sport’ steeg van 5 naar 13 incidenten. In de meeste gevallen gaat het om spreekkoren bij betaald voetbal, maar ook in de amateursport deden zich incidenten voor. Dat staat in de Monitor antisemitische incidenten in Nederland 2012, een onderzoek dat het CIDI sinds 1983 jaarlijks presenteert.

Betaald voetbal dus, maar ook incidenten in de amateursport. In oktober 2012 krijgt een Feyenoord-supporter een boete van 750 euro, omdat hij ‘kankerjoden’ naar de spelersbus van Ajax heeft geroepen. In een bekerduel tussen Ajax en FC Utrecht de maand daarvoor roepen honderden fans “Hamas, Hamas, Joden aan het gas”. Het roepen gaat zo ver dat de scheidsrechter besluit de wedstrijd enige minuten stil te leggen. De KNVB straft FC Utrecht voor het gooien van vuurwerk, het betreden van het veld door een supporter, en de kwetsende en antisemitische spreekkoren samen met een boete van 15.000 euro. De zoon van een melder is lid van een lokaal honkbalteam in de provincie Noord-Holland. Op 4 mei vraagt melder aan de trainer of om 20.00 uur de training kan worden onderbroken voor een minuut stilte. De trainer zegt nee; op hetzelfde moment roept de zoon van de trainer dat ‘ze niet 6  miljoen joden hadden moeten vergassen maar alle Joden’.

Incidenten tijdens Dodenherdenking

‘Verzoeningsacties’ rond Dodenherdenking en Joodse protesten tegen het herdenken van daders en slachtoffers samen, hebben in 2012 aanwijsbaar antisemitische incidenten tot gevolg gehad. Dit uitte zich voornamelijk in haatmails, waarin de schrijvers Joden ‘haatdragendheid’ verweten, ‘overgevoeligheid’, of het ‘altijd willen opeisen van een bijzondere plaats’. In reacties klinkt in het beste geval de opvatting door dat het herdenken van Joodse slachtoffers van de Holocaust ‘nu wel lang genoeg heeft geduurd’.  In de slechtste gevallen werd daaraan toegevoegd dat de Holocaust ‘volkomen terecht’ was.

Het hele rapport leest u hier (PDF).