Politiek

De Verenigde Staten van Europa

24-05-2013 16:31

In het recente artikel, het Eurodebacle, beschreef ik de wens van federalisten om een Verenigde Staten van Europa te stichten. Dit is niet zomaar een complottheorie want de federalisten komen daar gewoon openlijk voor uit. Zoals bijvoorbeeld de Vice-President van de Europese Commissie Viviane Reding. In een speech aan de Universiteit van Passau geeft Reding aan dat we moeten streven naar een Verenigde Staten van Europa.

Greater Democracy

Een Verenigde Staten van Europa zou moeten leiden tot een ‘greater democracy’. Mooi Orwelliaans taalgebruik voor een centraal geleid Europa dat nog verder verwijderd zal zijn van de burger. Een Europa dat liever de oren liever laat hangen naar lobbyisten dan naar de daadwerkelijke bevolking die zij zouden representeren.

Het idee van een gekozen Europese president lijkt mevrouw Reding ook wel wat, want het maakt toch wat los in de VS zo’n presidentsverkiezing. Al snel merkt Reding op dat het wel een beetje lastig is om een lokale te campagne voeren voor een Europese presidentskandidaat met al die verschillende talen.

Het paradoxale is ook dat om tot een ‘democratischer’ en centraal Europa te komen Reding en de andere federalisten tegen de publieke opinie in moeten gaan. De meeste Europeanen zitten namelijk helemaal niet te wachten op een politieke unie en een Europese superstaat. Dus deze grotere democratie zal op een anti-democratische manier er doorheen gedrukt moeten worden.

Crisis als window of opportunity

Reding ziet een centraal geleid Europa ook als oplossing voor de huidige Eurocrisis. De oplossing bestond echter al lang voor deze crisis. Dit is een perfect voorbeeld van een ‘window of opportunity’ zoals Kingdon die beschreef. In de beleidswereld bestaat een oplossing vaak al voor het probleem. Als zich een probleem voordoet ligt de oplossing al klaar. Er wordt dus geen oplossing gezocht voor een probleem maar een probleem gezocht om een oplossing er door heen te krijgen. Reding haalt ook de economen Rogoff en Reinhart aan:

The pressure of the crisis may unleash a dynamism that we cannot imagine in our wildest dreams. In the end the United States of Europe may come about much faster than most people think.

Iedere econoom had kunnen vertellen dat een hevige crisis het gevolg zou zijn van een monetaire unie zonder politieke unie. Maar het lijkt er op dat de politici dit ook wel wisten en een noodzaak hoopte te creëren om hun federale Europese droom te kunnen realiseren.