Buitenland

Duitse studentenverenigingen willen ‘Arische test’ voor leden

24-05-2013 12:32

De Deutsche Burschenschaft (DB), een overkoepelende organisatie van Duitse studentenverenigingen, heeft vrijdag op een bijeenkomst laten doorschemeren strengere eisen aan diens leden te gaan stellen. Omdat de organisatie al langer als rechts-extremistisch wordt beschouwd, zal de club waarschijnlijk besluiten dat buitenlanders niet welkom zijn. Ze willen zich ‘concentreren op eenheid en op de identiteit van de Duitse student’. Een lidmaatschap zal middels een soort ‘Arisch certificaat’ verkregen kunnen worden.

Corps niet racistisch

In 2011 werd een vereniging al berispt wegens het aannemen van een student met Chinese afkomst. Verscheidene studentenorganisaties, waaronder het Corps, nemen uitdrukkelijk afstand van de organisatie. Eerder dit jaar besloten achttien verenigingen de overkoepelende organisatie te verlaten wegens zorgen over groeiende extremistische opvattingen.

Trammelant

Tradities van de organisatie zijn onder andere het dragen van extravagante uniformen, deelname aan fakkel optochten en het dragen van ouderwetse degens. Van de 10.000 leden worden er ongeveer 1500 geassocieerd met nationalistische sentimenten.

In termen van financiën wordt de DB al failliet verklaart. Ook de structuur rammelt nu aan alle kanten.