Weten & Tech

Bits – Nieuwe Xbox, Call of Duty en nog meer Xbox!

24-05-2013 17:30

Dit was de week van de Xbox One: het apparaat werd eindelijk getoond en veroorzaakte meteen al de nodige verwarring. Als het goed is, vind je alle info die je zoekt in de Bits van deze week!

Xbox One

Dinsdagavond liet Microsoft voor het eerst de Xbox One zien, de console die de Xbox 360 eind dit jaar opvolgt.

De Xbox One werd niet zozeer geprofileerd als een spelconsole; het lijkt erop dat Microsoft inzet op een ‘Home Entertaintment Systeem’. De nadruk lag overwegend op de mogelijkheden van de Xbox One als ‘media-hub’. Televisie wordt een stuk interactiever, zappen of pauzeren kan via stemcommando’s of gebaren (die de nieuwe, verbeterde Kinect-camera registreert). Op ieder moment kun je wisselen tussen televisie, blu-ray, eventuele streams, Skype en… games.

Xbox_Home_UI_EN_ROW_No3rdParty

De Kinect-camera wordt standaard bij de Xbox One geleverd; het is zelfs zo dat het entertainmentsysteem niet werkt zónder! Een camera die je niet uit kan zetten en je mogelijk volgt terwijl je televisie kijkt of gamet… dat levert alvast een zéér interessant privacy-vraagstuk op. De vernieuwde Kinect herkent afzonderlijke vingers en trackt maximaal zes personen tegelijk.

Microsoft heeft een deal gesloten met de sportzender ESPN, die onder meer resulteert in een digitale versie van ‘Fantasy Football’ (Een soort ‘Eredivisie Coach’-spel waarin je je eigen team samenstelt). Tof voor Amerikanen, maar hoeveel er van deze functionaliteit overblijft in Europa is onzeker. Oh ja, er komt ook een Halo-televisieserie, geproduceerd door Steven Spielberg.

XboxD_Logo_Consle_Sensr_controller_F_GreenBG_RGB_2013

Specs
De volgende specificaties zijn bekendgemaakt:
– 8-core X86-processor
– 8GB DDR3 RAM-geheugen
– D3D 11.1 GPU
– Harde schijf van 500GB
– Blu-rayspeler
– USB 3.0-poorten
– HDMI in- en output, ondersteunt 1080p en 4K
– Kinect: 1080p-camera

Games
Electronic Arts toonde de Ignite-engine, die de basis is voor vier aangekondigde sportgames: FIFA, Madden NFL, NBA en UFC.

Remedy toonde een hele rare teaser voor Quantum Break, dat een soort kruising moet worden tussen een televisieserie en een actiespel. Het zal wel.

Forza Motorsport 5 kwam ook voorbij! Heel snel!

http://www.youtube.com/watch?v=r46D1lRpO1k

Als je onze door maltrosébier aangedreven turbolivetweetsessie nog niet gelezen hebt, kun je dat hier doen! Wat je ook kunt doen is de hele presentatie hieronder integraal kijken.

http://www.youtube.com/watch?v=-bFVptu6QbY

De verpakking van Xbox One-games komt er overigens zo uit te zien:

DOOSJE

Tijdens de E3-beurs, van 11 tot 13 juni, verwachten we natuurlijk nog veel aankondigingen van nieuwe games. Waar is Call of Duty: Ghosts trouwens? Die werd toch ook getoond? Jawel, maar die krijgt zijn eigen kopje, let maar eens op!

 

Call of Duty: Ghosts’ eigen kopje

CODDOG

Zoals beloofd kwam de nieuwe Call of Duty ook voorbij op de Xbox One-persconferentie, check hieronder de trailer! Het verhaal van de game is geschreven door Stephen Gaghan, de schrijver van films als Syriana en Traffic, die waarschijnlijk al zijn talent moest aanspreken om het Amerikaanse leger in de ‘underdogpositie’ te manoeuvreren.

We denken telkens dat we het wel gezien hebben met de schietspellenserie, en nu komen ze ineens met een superschattige, levensgevaarlijke vechthond met een jasje aan en een hoedje op! Nu zijn we weer om! Hoe flikken ze het toch steeds?

In dit filmpje wordt de oude Call of Duty-engine vergeleken met de nieuwe, de beelden spreken voor zich:

De ‘Call of Duty Dog’ heeft overigens ook zijn eigen Twitter-account. Het is onduidelijk of er een grappenmaker achter zit, of dat het een slimme marketingtruc is.

 

Goed (en slecht) nieuws voor Indie-developers

UNITYLOGO

Een basisversie van de UNITY-spelengine wordt gratis beschikbaar voor indie-ontwikkelaars. In principe maakt dat het ontwikkelen van games op mobiele devices eenvoudiger dan ooit. Minder leuk is dat Microsoft niet van plan is om onafhankelijke ontwikkelaars zelf games te laten uitgeven voor de Xbox One. Om een spel op ‘Xbox Live Arcade’ (als dat nog zo heet bij de nieuwe console) te krijgen, moet een spellenmaker samenwerken met Microsoft Game Studios of een andere uitgever.

Microsoft pakt het dus heel anders aan dan Sony, dat kleine spellenmakers aanmoedigt om games te maken voor het Playstation Network, en een wat meer ‘laissez-faire’-benadering hanteert.

 

Tweedehandsgameverkoop One

GAMEWINKEL

Enigszine verontrustende geluiden op de website van het Britse entertainmentvakblad MCV. Volgens het blad wordt de verkoop van tweedehands Xbox One-games een nogal omslachtige bezigheid, die bovendien niet echt loont voor de gamewinkel.

Als je een game in wilt ruilen, moet de medewerker van de winkel het spel van je ‘profiel’ verwijderen, meldt MCV. Het zou kunnen dat de Xbox One om die reden met het Internet verbonden moet zijn. De uitgever van het spel en Microsoft eisen vervolgens een deel van het geld dat de gamewinkel verdient aan het doorverkopen van het gebruikte exemplaar. Naar verluidt blijft er slechts een marge van tien procent over voor de verkoper, terwijl er in de praktijk een ‘minimumprijs’ voor tweedehandsgames ontstaat.

Mocht dit plan doorgang vinden, dan wordt het erg lastig om eens een spel uit te lenen of te huren. Voor kleine gamewinkels wordt de tweedehandsverkoop ineens een stuk minder interessant, omdat ze juist op deze games een wat hogere marge verdienen. We hebben Microsoft om commentaar gevraagd; daar wilde men slechts kwijt dat: ‘De Xbox One is ontwikkeld om tweedehandsgames te ondersteunen. Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt, en zullen op een later moment volgen.’

 

En hier ging het ook nog over…

 

De ‘Bits-Xbox One-turbolivetweetsessie’-aftermath:

TURBOLIVETWEETSESSIEAFTERMATH

Bits-redacteur Roland van Hek maakt het naar omstandigheden weer goed, ondanks een ‘gebrek-aan-alcoholvergiftiging’.

 

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: @Bitspost’.