Raemon Sluiter: ‘Rafael Nadal wint Roland Garros overtuigend’

24-05-2013 16:56

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wie gaat Roland Garros winnen?

“Ik denk dat er bij zowel de heren als de dames twee grote favorieten zijn. Bij de dames is dat Serena Williams die de laatste maanden weer ouderwets domineert.

En bij de heren?

Rafael Nadal! Hij heeft een zwaar seizoen gehad met bijna zeven maanden blessureleed, maar zijn resultaten de laatste weken wijzen erop dat hij in topvorm aan Roland Garros begint. Als de Spanjaard zijn beste tennis op gravel speelt dan is de rest eigenlijk kansloos. Er zijn dan misschien één of twee spelers die het hem lastig kunnen maken.”

Djokovic, Federer en misschien Ferrer?

“Vooral Novak Djokovic denk ik dan, dat is volgens mij de enige die van hem kan winnen. David Ferrer is één keer heel dicht in de buurt gekomen, maar heeft nog nooit van hem gewonnen. Op Roland Garros wordt er weer gespeeld om drie sets. Nadal is ook fysiek de sterkste speler dus alles wijst op een zege van Nadal, want ook Federer zie ik niet winnen van de Spanjaard.”

Duidelijk, hoe zit het met de Nederlanders?

Thiemo de Bakker heeft een hele zware loting tegen de Zwitser Stanislas Wawrinka. Klein vraagteken daarbij is wel hoe fit de Zwitser is, want hij heeft onlangs opgegeven met een dijbeenblessure. Sindsdien heeft hij weinig getraind, maar geloof mij maar: als hij meedoet is hij wedstrijdfit.”

Goed, kansloos dus. Sijsling dan?

Igor Sijsling speelt tegen mannetjesputter Jürgen Melzer. Het onderling resultaat is in het voordeel van Melzer, maar toch is Sijsling een jongen die zomaar van de Oostenrijker kan winnen.”

Sijsling staat in de halve finale in Düsseldorf. Is dat nu een voordeel of een nadeel?

“Dat kan twee kanten op, zeker in het geval als Sijsling de finale haalt. Dan komt hij toch ietwat vermoeid aan in Parijs met vijf wedstrijden in de benen. Het kan zijn dat de tank op een gegeven moment leeg is. Zo’n jongen komt daarentegen wel met ontzettend veel vertrouwen naar Frankrijk.”

Even afwachten dus. Haase?

Robin Haase moet zijn eerste ronde gewoon winnen. Hij speelt tegen de Fransman Kenny de Schepper en gaat als favoriet de baan op.”

Wat mogen we verwachten van ‘onze’ dames, Bertens en Rus?

Postief: “Ik kijk vooral uit naar het optreden van Kiki Bertens. Op papier heeft ze een zware loting, toch denk ik dat Sorana Cîrstea minder blij is met Bertens dan andersom. Ik verwacht veel van de Nederlandse.”

Een stuk minder positief: “Voor de andere Nederlandse deelneemster Arantxa Rus wordt het lastig. Zij neemt het op tegen de verliezend finalist van 2012 Sara Errani en Rus is alles behalve goed in vorm.”

Welk stukje in het schema verdient extra aandacht?

“Het stuk met Tomas Berdych. Hij speelt eerst tegen publiekslieveling Gaël Monfils en de winnaar daarvan speelt naar alle waarschijnlijkheid tegen de Let Ernests Gulbis. Een speler die de laatste maanden zijn belofte lijkt in te lossen.”

Zelf bereikte je twee keer de derde ronde. Weet je nog van wie je verloor? 

Lachend: “Dat weet ik nog wel ja.” Sluiter vervolgt zijn verhaal op serieuze toon: “Ik verloor in vijf sets van Vassallo Argüello. Een Argentijnse gravelspecialist, zoals ze dat dan noemen. Dat was op zich een goede loting.” Sluiter lijkt er nog steeds een beetje van te balen. Hij kent vrijwel het complete schema uit zijn hoofd.

Ook de andere derde ronde partij herinnert de Rotterdammer zich als de dag van gisteren: “Verder verloor ik ooit in de derde ronde van Carlos Moyà. Dat was vrij dik, waarbij ik 6-0 3-0 achterstond en heel bang was dat ik geen game zou pakken. Gelukkig viel de schade uiteindelijk mee.”

6-0 6-3 6-4. Even over jou persoonlijk. Heb je de ambitie om ooit terug te keren in de tenniswereld?

“Op het moment ben ik bezig met de trainersopleiding om gediplomeerd tennisleraar te worden dus mijn toekomst ligt sowieso in het tennis.”

Is het begeleiden van een professionele speler niets voor jou?

“Het één-op-één begeleiden van een professionele speler niet, want dan ben je weer 35 weken onderweg. Dat heb ik achter me gelaten.”

Gehoord van de commotie rond de vader van Bernard Tomic?

“Dat verhaal heb ik wel meegekregen ja, hoezo?.”

Zelf ooit zoiets meegemaakt?

Overtuigend: “Nee, dit is wel echt een uitzondering. De tenniswereld staat bekend als een nette wereld met nette spelers, nette trainers en nette ouders. Als je dan ineens hoort dat een vader van een speler een trainingspartner met een kopstoot en een paar stoten het ziekenhuis in slaat dan schrik je wel even.” Met een opgelucht lachje: “Ik heb in mijn eigen carrière gelukkig niets meegemaakt wat hiermee valt te vergelijken.”

Levenslang schorsen dus?

“Volgens mij is de ATP daar nu mee bezig. Ik denk dat het inderdaad een levenslange schorsing wordt. Dat lijkt me vooral hartstikke lastig voor Bernard Tomic. Een jongen die zelf ook al een aantal keer is opgepakt voor te hard rijden en dan niet met 20 of 30 kilometer te hard. Ik hoop dat zo’n jongen de boel op een rijtje krijgt.”

Precies, want talentvol is hij wel toch?

“Absoluut!”

Laatste vraag, een quizvraag: Hoeveel enkelspelwedstrijden heeft Nadal op Roland Garros verloren?

Ietwat vertwijfelend: “Één toch?”

Juist, weetje ook nog van wie?

“Dat is vierde ronde geweest tegen Robin Söderling”

Goed! Je bent geslaagd.

“Helemaal top dan ga ik door voor de koelkast.”