Binnenland

Vleesvarken krijgt een beter leven

24-05-2013 11:14

Dat we de laatste tijd kritischer naar ons voedsel kijken, moge duidelijk zijn. Daar is ook reden genoeg voor. Steeds meer voedselschandalen steken de kop op, en de kans dat de beerput al leeg is valt nog zeer te bezien. Zo dook er vandaag ook weer een bericht op dat 40 procent van het kalfs- en rundvlees in de supermarkt en bij de slager onveilig is. Het vlees zou de ESBL bacterie bevatten. Deze zorgt ervoor dat antibiotica niet meer werkt. Ook zou 13 procent van de biefstukken de bacterie in zich dragen.

Reden voor veel van deze schandalen is dat de producent het stukje vlees zo goedkoop mogelijk wil aanbieden aan de consument. Begrijpelijk, want dat is nu eenmaal wat we allemaal graag willen. Een lekkere hamlap, voor een mager prijsje. Dit resulteert onvermijdelijk in de voedselschandalen zoals we die de afgelopen maanden hebben mogen aanschouwen. Van paardenvlees bij Willy Selten, in de balletjes van Ikea tot in de lasagne van de Euroshopper.

Verbeteringen

Er zijn lichte verbeteringen gaande. Zo zijn er begin dit jaar afspraken gemaakt tussen supermarkten, slachterijen en pluimveehouders om plofkippen iets meer dierenwelzijn te gunnen. Zo kregen ze meer ruimte, en zal vanaf 2015 ook twee uur langer het licht uit gaan zodat de beesten langer op stok kunnen.

Sinds gisteren hebben boeren en vleesbedrijven een soortgelijke afspraak gemaakt omtrent varkensvlees, verklaarde het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Zo moet halverwege 2015 een varken 25 procent meer ruimte hebben, en een big zelfs 50 procent meer. Het vleestransport mag nog maar zes uur bedragen en vanaf begin volgend jaar is ook castratie uitgesloten. Het afknippen van staarten en bijvijlen van tanden zal ‘tot het minimum’ beperkt worden. Wat daar de richtlijnen voor zijn is nog onbekend.

Een belangrijke andere maatregel is dat het antibioticagebruik in 2015 in vergelijk met 2009 met 70 procent gereduceerd moet zijn. Ook de ammoniakuitstoot zal met 70 procent teruggebracht moeten worden ten opzichte van de wettelijke norm. Wel is het zo dat het vlees van ‘de slager om de hoek’ en vleeswaren niet onder de afspraken vallen. Ook de 10 miljoen voor export bestemde varkens hoeven niet op extra dierenwelzijn te rekenen.

Stap in de goede richting

Ondanks dit gegeven heeft zowel de Dierenbescherming en de stichting Natuur en Milieu dit convenant getekend. Zij zeggen dat dit een stap in de goede richting is voor ‘beter’ vlees in de Nederlandse supermarkten.