Binnenland

Protesten tegen gentech fabrikant Monsanto

25-05-2013 14:43

Vandaag wordt er wereldwijd gedemonstreerd tegen gentech fabrikant Monsanto. De multinational uit Amerika maakt landbouwproducten. Ze verhandelen onder andere genetisch gemanipuleerd landbouwzaad en bestrijdingsmiddelen (Round-up). Het middel Roundup, dat het bedrijf fabriceert, is gebaseerd op het ontbladeringsmiddel Agent Orange, het middel dat gebruikt werd in de Vietnam-Oorlog.

Monsanto is een omstreden bedrijf waar al jaren veel kritiek op is vanuit anti-gentech organisaties. Zo bleek eerder deze maand nog dat het bedrijf ook betrokken zou zijn bij miljoenen lobby’s binnen de Amerikaanse overheid om genetische manipulatie ook buiten de VS op de kaart te zetten (PDF).

Contracten

Het bedrijf staat er om bekend zaden te produceren die vervolgens gepatenteerd worden. Boeren mogen dan alleen nog maar Monsanto zaad kopen, en de bestrijdingsmiddelen gebruiken die het bedrijf voorschrijft. Door deze contractuele overeenkomst geeft de boer ook aan zaden slechts 1 seizoen te gebruiken, en dat er volgend jaar nieuwe zaden bij Monsanto moeten worden aangeschaft.

Het bekendste voorbeeld hiervan is het proces dat boer Percy Schmeiser aanspande tegen Monsanto. Schmeiser was een boer die zijn eigen gewassen verbouwde. Toen bleek dat er Monsanto-zaden van een naastgelegen boer in zijn veld terecht waren gekomen moest Schmeiser betalen. Ook zeggen actievoerders dat door het gebruik van steeds zwaardere bestrijdingsmiddelen de menselijke gezondheid en de biodiversiteit kunnen worden aangetast.

Demonstraties

In Nederland wordt onder andere gedemonstreerd in Amsterdam, Den Haag, Bergschenbroek en Wageningen, waar een Nederlandse vestiging van Monsanto zit. Een topman van Monsanto laat weten dat de demonstranten geen oog hebben voor de wereldwijd groeiende behoefte aan betaalbaar voedsel. Hij zegt dat de demonstranten het geluk hebben om zich biologisch voedsel te kunnen veroorloven.

Monsanto zegt namelijk dat ze ervoor zorgen dat boeren in bijvoorbeeld Afrika en Azië met sterke gewassen zelf voedsel kunnen produceren. Zo zouden er minder oogsten verloren gaan, en zou er een antwoord gegeven kunnen worden op de nijpende voedselproblematiek. Tegenstanders zeggen dat kleine boeren de licentie kosten nooit kunnen betalen, en dat er betere alternatieven zijn dan ‘supergewassen’ creëren.