Politiek

Zwaargewichten in VVD-commissie integriteit

25-05-2013 15:59

Het VVD-hoofdbestuur heeft zaterdagmiddag op haar congres in Maarssen de leden van de ‘Permanente Commissie Integriteit’ bekend gemaakt. Het zijn zwaargewichten waaronder Jan-Kees Wiebenga (lid van de Raad van State), Clemens Cornielje (Commissaris van de Koning in Gelderland) en Han Moraal (Landelijk Hoofdadvocaat-Generaal van het Openbaar Ministerie). De commissie heeft volgens VVD-voorzitter Benk Korthals las doel “Het integriteitsbewustzijn in de partij nog meer vergroten.” De motie die stelt dat VVD’ers geroyeerd moeten worden wanneer zij worden verdacht van een strafbaar feit haalde het niet.

Directe aanleiding Van Rey

Directe aanleiding zijn de juridische verwikkelingen van de Limburgse VVD’er Jos van Rey. Die wordt al enige tijd verdacht van corruptie, een aanklacht is echter nog niet ingediend. De afdeling Roermond waar Van Rey lid van is, wilde onlangs dat Van Rey als lijstduwer meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Na kritiek vanuit de VVD besloot Van Rey zijn kandidatuur op te schorten.  Het bizarre persbericht dat daarop volgde bleek afgestemd met het hoofdbestuur van de partij.

Verschillende maatregelen

Naast de commissie worden er ook ‘vertrouwenspersonen’ in het leven geroepen, wordt er in de interne opleidingen meer aandacht aan integriteit besteed en krijgen bestuurders en volksvertegenwoordigers ‘vuistregels’. De bestaan uit ‘twee A4’tjes’ aldus bestuurslid Wieneke Buurman.

Integriteitsverklaring

Ook moet er een integriteitsverklaring ondertekend worden. Naast de ministersposten en de Kamerfractie’s heeft de VVD zo’n 1800 raadsleden, 400 wethouders en meer dan 100 burgemeesters en gedeputeerden in het land.