Buitenland

Gemeente Bern geeft Facebook schuld van rellen

27-05-2013 14:29

‘Tanz dich Frei’. Zo heette de Zwitserse variant van Haren. De technoparade in Bern die afgelopen weekend he-le-maal uit de hand liep. Omdat vorig jaar een paar raddraaiers het historische parlementsgebouw hadden beklad tijdens het feest, zette de gemeente dit jaar extra veel politie en ME in.

De schade

Bijna tienduizend man kwam op het verzetje af, waarmee de tientallen extreemlinkse militanten een minderheid vormden. De politie zette traangas en waterkannonnen in en kreeg flessen en vuurwerk ervoor terug. De ambulance rukte meer dan 50 keer uit, waarvan ongeveer de helft voor gewonde agenten. De schade loopt in de tonnen.

Rigoureuze maatregelen

De ambtenaar die de map ‘veiligheid’ ergens op z’n bureau heeft liggen, geeft nu Facebook de schuld. Hij heeft Facebook een verzoek gestuurd om de namen van het verantwoordelijke account openbaar te maken, dat het evenement twee maanden geleden al aankondigde. Hij kreeg geen reactie van het hoofdkantoor en nou is ‘ie boos. Hij vindt dat de social media website moet meewerken en is van plan een officiële klacht in te dienen.