Binnenland

RefDag: 3D-printers zijn het werktuig van de duivel

27-05-2013 11:46

Waarschuwend berichtje in het Reformatisch Dagblad. Want, opnieuw, gaan we allemaal naar de hel. Nu eens niet door drugs, geloven in een ronde aarde, of vrije seks, maar ditmaal door 3D-printer. Want je staat er misschien niet bij stil, dat zijn ook werktuigen van de duivel.

Publicist Dr. S.D. Post haalt in zijn stukje ‘3D-printer een stap richting hel op aarde‘ de christelijke schrijver C.S. Lewis (vooral bekend van De Kronieken van Narnia) aan. Die verbeeldde in één van zijn boeken de hel ooit als een troosteloze stad, waar iedereen direct krijgt wat hij of zij wenst. Door deze onmiddelijke behoeftebevrediging zijn er uiteindelijk geen behoeften meer en is er geen noodzaak tot contact met andere mensen.

Gevaren van 3D-printen

Dr. Post beschrijft de gevaren van de 3D-printer. Daarmee kunnen naar hartelust modellen, pistolen, onderkaken en zelfs foetussen worden geprint. “Bij iedere 
technische uitvinding verschuift de grens. Waar eindigt dit? Waar gaat het naartoe?”, vraagt Post zich af. Hij vervolgt: “Volgens Lewis is de hel een manier van leven die al op aarde start. Bewoners van 
de hel hebben gekregen wat ze willen. Op de achtergrond van ons leven figureert iemand die niet ophoudt te suggereren dat dit ons gelukkig maakt. We tuinen er in. Tenzij.”

Volmaakte 3D-printer

In zijn conclusie schrijft Post, die zijn eigen christelijke adviesbureau heeft, dat er ook een ander leven op aarde start. “Geen leven zonder behoefte. Integendeel, een leven met een steeds groeiende behoefte. Een leven samen met Iemand Die alles heeft om die behoeften volmaakt te vervullen. Die niets liever doet dan hongerigen te verzadigen en armen met goederen te vervullen. Bij de verwondering daarover kan de overgang van aards naar hemels flinterdun zijn.”

God is een soort volmaakte 3D-printer.