Economie

Nederland moet dood kapitaal gaan activeren

28-05-2013 17:01

Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve riep tijdens het hoogtepunt van de de crisis in 2008: “Je moet geld strooien, desnoods uit een helikopter.”

Met zijn Quantative Easing programma’s heeft Helicopter Ben vervolgens voor 2 biljoen dollar aan hypotheekobligaties opgekocht en geparkeerd op de balans van de Federal Reserve: monetaire financiering van de economische groei. Het werkt: de Amerikaanse economie groeit, werkgelegenheid stijgt alsmede de huizenprijzen. En de beurs bloeit.

Geld drukken zoals de Amerikanen kan Nederland niet. Maar Nederland beschikt, als enig land ter wereld, over een unieke en enorme hoeveelheid “dood kapitaal.” Dit kapitaal kan geactiveerd worden voor economische groei. De 2.4 miljoen sociale huurwoningen staan voor 80 miljard in de boeken. De netto vermogenswaarde is evenwel bijna het viervoudige: 300 miljard (WOZ waarde 2.4 miljoen woningen minus uitstaande leningen.) Het is dit “dode kapitaal” dat boekhoudkundig geactiveerd kan worden en ingezet kan worden voor een radicaal sociaal-economisch programma.

Geef de sociale huurwoning weg aan de zittende huurder

Draag het volledige eigendom van de sociale huurwoning over aan de zittende huurder op basis van gelijke netto woonlasten gebaseerd op 20 jarige annuitaire hypotheek. De netto huurlast is dan gelijk aan de netto hypotheekmaandlast. Ongeveer de helft van de huurders kan en wil de woning op deze voorwaarden wel in eigendom nemen. Immers: nooit meer scheef-woon-huurverhogingen en na twintig jaar woon je gratis, ook goed voor je geslonken pensioenverwachting. Na die twintig jaar is er financiële ruimte voor groot onderhoud. Ongeveer 1.2 miljoen huur-huishoudens worden zo vermogend. Een deel van het “dode kapitaal” van de Corporaties  wordt boekhoudkundig geactiveerd en letterlijk verspreid over individuele huurders. Dit zal op termijn tot evenwichtige groei gaan leiden.

Corporatie Hypotheek Bank

Herfinanciering van de sociale woningvoorraad  op basis van bestaande huurstroom via het eigen woning model leidt tot een vrijval van ongeveer 100 miljard euro netto. Dit bedrag kan aangewend worden voor staatsschuldreductie en corporatie-investeringen. Als instrument is een Corporatie Hypotheek Bank nodig cf. het model Cie Dijkhuizen( funding via pensioenfondsen, staatsgaranties) met een aandeelverhouding 49 % corporaties en 51 % Gemeenten.  De jaarwinst van deze CHB komt dicht bij de 1.7 miljard verhuurdersheffing die de corporaties moeten gaan afdragen.

Slimmer dan de yanks

Huurders worden rijk en vermogend en met zijn allen houden we 100 mijard netto over. Verder blijft alles bij het oude: eenieder blijft in dezelfde woning wonen en behoudt dezelfde woonlasten. We zijn met dit programma een stuk slimmer dan de yanks. Bernanke wentelwiekt  met zijn ongekende gelddrukprogramma de Amerikaanse economie ‘into unknown territories’: de opgeblazen balans van de Federal Reserve zal een keer moeten leeglopen. Nederland heeft sinds 1901 via een internationaal bezien ongekende spaarzin met de 2,4 miljoen sociale huurwoningen een voorraad opgebouwd. Het wordt hoogste tijd om deze spaarpot om te gaan keren.