Politiek

Interview – JS-voorzitter Geenen: Ik vind het niet netjes van Pronk

28-05-2013 18:09

“Zo blij dat Pronk is opgestapt”, twitterde Jonge Socialisten-voorzitter Toon Geenen dinsdagmiddag nadat bekend werd dat het sociaal-democratische icoon Jan Pronk zijn PvdA-lidmaatschap opzegde. Hij voegde er de hashtags ‘opgeruimd’ en ‘netjes’ aan toe. Een gesprek. “Je lidmaatschap is nooit belangrijker dan de koers van je partij.”

Pittige tweet, meneer Geenen. Sommigen vonden deze niet zo stijlvol.

“Ik twitterde het in een opwelling. Het is niet dat ik jaren heb gewacht op het vertrek van Pronk. Maar ik twitterde meer, dat Pronk zich te lang stil heeft gehouden bijvoorbeeld.”

Leg uit.

“We hebben de afgelopen tijd binnen en buiten de PvdA het debat gevoerd over het Regeerakkoord, ontwikkelingshulp en integratie. De ergernis bij mij is dat we Pronk afgelopen jaar helemaal niet hebben gezien. Eerst hoor je hem niet en dan opeens die enorme afscheidsbrief.”

Het voorrecht van de partijmastodont wellicht?

“Daar heb ik niets mee te maken. Jacques Wallage heeft dit ook een keer gedaan. Die plaatste een kritische brief in de Volkskrant over het integratiebeleid van de PvdA. Vervolgens liet hij zich niet zien op het congres. Dat vind ik onbegrijpelijk, dan denk ik waar slaat dat nou op? Als je ervan overtuigd bent dat de PvdA niet goed bezig is, ga je in debat. De PvdA is bij uitstek een debatpartij. Maar dan moet je wél meedoen. Je lidmaatschap is nooit belangrijker dan de koers van je partij.”

De PvdA is nu wel een icoon kwijt. Ik stel mij zo voor dat in ieder geval een deel van de achterban erg op hem gesteld is.

“Maar alleen zeggen dat alles niet deugt is niet genoeg. En vroeger was niet alles beter. Neem nou het integratiedebat. Er zitten grenzen aan integratie. Er zijn serieuze problemen op dit vlak. Ik wil ook niet dat illegaliteit strafbaar is maar er is meer. Niet iedereen kan zomaar naar Nederland komen. Ik heb bij Pronk het idee dat dat er voor hem niet zoveel toe doet. Zelf ben ik blij dat we inmiddels van die oude koers afstand hebben genomen.”

Pronk is een man van principes.

“En die zijn héél belangrijk. Maar je moet wel bereid zijn naar realistische oplossingen te zoeken. Daar schort het bij hem aan.”

Concluderend; u bent geen fan van Pronk.

“Hij hoeft niet publiek geslachtofferd te worden. Pronk heeft ook veel betekend voor de PvdA en voor Nederland. Daar heb ik ook respect voor. Maar ik hou niet van mensen die vanuit het niets opstappen. Pronk heeft de afgelopen vijftig jaar ook veel baat gehad bij de partij, daar heeft hij veel aan te danken. Ik vind het onheus dat hij de PvdA nu zo te kakken zet, alsof de PvdA zonder principes werkt. Ik vind het niet netjes van Pronk. Als je er op zo’n manier instaat heb je inderdaad weinig te zoeken bij een politieke partij.”