Voetbal

Freek Heerkens: ‘Twee dagen dronken het hotel binnengevallen’

28-05-2013 14:49

Go Ahead Eagles keert komend jaar eindelijk weer terug in de Eredivisie. De volksclub promoveerde afgelopen zondag na 17 jaar weer naar het hoogste niveau. ThePostOnline sprak exclusief met de bikkelharde verdediger Freek Heerkens over het kampioenschap, het grote feest en zijn onzekere toekomst.

Freek Heerkens, gefeliciteerd met de promotie man.

“Dankjewel. Prachtig. Ik ben helemaal naar de klote. Stem kwijt, maar het was het allemaal waard. Ik kom net het hotel uitgerold en sta nu te wachten bij de McDonald’s, even een ontbijtje scoren. Al twee dagen lang leef ik in een roes.”

Vertel, hoe heb je de afgelopen dagen beleefd?

“De wedstrijd tegen Volendam was natuurlijk niet om over naar huis te schrijven, wat een kutpot. Eén van de slechtste wedstrijden van het jaar, maar na het laatste fluitsignaal barstte de feestvreugde helemaal los. Onze supporters zijn knettergek, ongelofelijk.”

De supporters gingen inderdaad he-le-maal los.

“De terugrit na de wedstrijd was geweldig. Langs de snelweg stonden allemaal fans met trommels. Daarna bij het stadion ging het weer helemaal los. Een geweldige ervaring.”

Gisteren op de Brink in Deventer was het ook feest toch?

“We hadden eerst een bustoertje door de stad, maar dat was drie keer niks. Geen muziek, geen bier. De fans langs de weg maakten het gelukkig een beetje goed.”

Ondanks zijn hese stem vervolgt Freek zijn verhaal enthousiast: “Daarna de huldiging in de stad. Het was superdruk en één groot gekkenhuis. Onze fans zijn echt knettergek, maar dan op een positieve manier. Ik heb zo intens genoten.”

Na de huldiging de kroeg in geweest?

“Eerst even terug naar het stadion geweest om de rust in de stad een beetje te laten terugkeren. In de Aderlaarshorst hebben we nog een drankje gepakt en daarna zijn we met zijn allen terug de stad in gegaan.”

Deventer, neem ik aan?

“Ja, met de supporters een mooi feestje gebouwd.”

Hoe dronken was je?

Lachend: “Kei bezopen! Twee dagen lang hier dronken het hotel binnengevallen. Dat hadden we verdiend met deze prachtige prestatie. Toch?”

Absoluut. Mooi om te horen, maar denk je dat Go Ahead wat te zoeken heeft in de Eredivisie?

Op serieuze toon: “Ik denk van wel. We hebben een goede selectie dus ik zou echt niet weten waarom niet.”

Promoveren is prachtig, maar ben je tevreden over je eigen seizoen?

“Nee, helemaal niet. De eerste seizoenshelft heb ik alles gespeeld, maar in de winterstop ben ik mijn basisplaats kwijtgeraakt. De trainer kocht twee spelers aan en zodoende belandde ik op de bank. Dat is gewoon kut, je wil iedere wedstrijd spelen. Gelukkig heb ik tijdens de Play-offs weer alles gespeeld en bovendien een goed niveau gehaald. Daar ben ik wel tevreden over.”

Je contract loopt af, wat nu?

“Mijn contract loopt inderdaad af. In maart hebben ze gezegd dat ze het seizoen wilden afwachten. Mocht er daarna interesse zijn om mij te behouden dan zou ik het horen. Daar sprak niet veel vertrouwen uit.”

Heb je sindsdien nog wat gehoord van Go Ahead?

“Nee, ik heb verder helemaal niets van de club gehoord.”

Dus zoals het er nu voorstaat ga jij niet mee naar de Eredivisie?

“Ja, dat klopt en dat is best zuur. Ik heb toch drie jaar met plezier bij de Eagles gezeten en dan promoveer je in het laatste jaar.” Korte pauze: “Tja, het is niet anders.”

Al bekend waar je volgend jaar gaat voetballen?

“Nee, nog niet bekend. Ik ben met een aantal clubs in gesprek, maar daarover binnenkort meer duidelijkheid.” Lachend: “We bellen over een paar weken wel weer even.”

Eredivisie of Jupiler League?

Kort, maar krachtig: “Jupiler League.”

Wel jammer toch, promoveren en vertrekken?

“Dat is inderdaad heel zuur, maar als je aan de Play-offs begint denk je daar niet meer aan. Ik ben ontzettend blij dat ik die wedstrijden heb gespeeld. Mede daardoor voelt het ook als mijn promotie.”

Mocht Go Ahead zich bedenken, ben je daarvoor te paaien?

“Een aanbieding mogen ze altijd doen, hé.”

Vanavond nog iets op de planning?

“We gaan afsluiten met zijn allen op de club met een etentje en dan zit het erop. Vakantie!”

Nog een speciale vakantiebestemming?

“Met mijn Heeswijkse vrienden ga ik Curacao onveilig maken. Ik mag niet klagen.”