Wisselvallige prestaties Nederlandse tennissers

28-05-2013 21:08

De Nederlandse tennissers in Parijs hebben hun eerste ronde partijen op Roland Garros gespeeld. De resultaten waren wisselvallig. Een overzicht:

Arantxa Rus

De Monsterse speelde tegen de verliezend finalist van 2012 Sara Errani. Rus hoopte haar goede optreden van vorig jaar een passend vervolg te geven. Dat bleek een onmogelijke opdracht. Rus beleeft een dramatisch seizoen en kon het tij tegen Errani niet keren. Binnen het uur ging de Nederlandse kansloos ten onder: 6-1 6-2.

Vorig jaar haalde Rus nog knap de vierde ronde en dus moest ze flink wat punten verdedigen. Door het verlies in de eerste ronde maakt Rus een flinke duikeling op de wereldranglijst en verdwijnt ze naar alle waarschijnlijkheid uit de top 100.

Kiki Bertens

Na het verlies van Rus lag de druk volledig op de schouders van Kiki Bertens. De laatste Nederlandse dame in Parijs speelde tegen de hoger geklasseerde Sorana Cirstea. Toch was het Bertens die bij een stand van 7-5 5-4 de wedstrijd mocht uitserveren. Ze faalde jammerlijk en Cirstea denderde vervolgens over de Nederlandse heen. Bertens kwam nog wel met 2-0 voor in de derde set, maar daarna won ze geen game meer.

Na de wedstrijd kon Bertens het maar moeilijk droog houden. Ze had de overwinning voor het grijpen, maar met drie dubbele fouten verzuimde ze de wedstrijd op 5-4 uit te serveren.  Bertens concludeerde met tranen in haar ogen dat de spanning haar teveel werd.

Igor Sijsling 

Igor Sijsling bereikte voor de eerste keer in zijn carrière de tweede ronde op Roland Garros. De nummer 62 van de wereld speelde een solide wedstrijd tegen voormalig halve finalist Jürgen Melzer. De Oostenrijker kwam zelden in het stuk voor en dat leidde tot de nodige frustratie. Sijsling verkeert sowieso in goede vorm. Vorige week behaalde hij met goed tennis de halve finales in Düsseldorf, waar hij nipt verloor van de Fin Jarkko Nieminen.

De Nederlander speelt in de tweede ronde tegen gravelspecialist Tommy Robredo. De Spanjaard rekende simpel af met Jürgen Zopp. De voormalig nummer vijf van de wereld (in 2006) staat op dit moment op de 34ste plek. Een lastige opgave voor Sijsling, maar gezien zijn goede vorm is niets onmogelijk.

Robin Haase

De enige Nederlander met op papier een makkelijke loting. Haase speelde voorzichtig, maar deed zijn tegenstander Kenny de Schepper pijn waar nodig. Uiteindelijk won de Hagenaar in vier sets van de Fransman: 6-4 7-6 2-6 6-3. De tweede set was cruciaal. Haase verloor liefst 17 tiebreaks op en rij, maar rekende afgelopen maandag af met zijn ‘tiebreaksyndroom’. Het was wel even schrikken toen de Nederlander zich liet behandelen in de tiebreak. Het bleek achteraf gelukkig mee te vallen. Het schoot even in zijn knie, maar de fysiotherapeut van dienst wist het probleem snel te verhelpen.

In de tweede ronde speelt Haase tegen de Pool Jerzy Janowicz. Een lastige tegenstander, maar de Hagenaar is zeker niet kansloos. Janowicz staat bekend als een jongen die nog wel eens gekke capriolen wil uithalen op de baan. De Pool staat op de 23ste plek op de wereldranglijst, maar dat wil op het onvoorspelbare gravel niet altijd wat zeggen.

Thiemo de Bakker

De Bakker speelde als laatste Nederlander zijn eerste ronde partij. Op papier was hij kansloos tegen de nummer negen van de plaatsingslijst Stanislas Wawrinka. Dat bleek echter niet zo te zijn. De Bakker speelde goed en verraste zijn tegenstander geregeld met loepzuivere dropshots. Uiteindelijk trok de Zwitser toch aan het langste eind en won hij moeizaam met 7-5 6-3 6-7 7-5  van de Nederlander.

De Bakker liet bij vlagen zien hoe goed hij eigenlijk is, iets wat we veel te weinig van hem zien. Ondanks het verlies kan hij vertrouwen putten uit het vertoonde spel. Het is nu aan De Bakker om zijn belofte eindelijk in te lossen.