Bladen

Ayaan is weer terug: ‘Islam en terreur gaan deels samen’

29-05-2013 08:38

Hier is uw woensdagochtend gebed van ThePostOnline.

Republikeinen worden genegeerd

‘Weg met de monarchie!’ Twee gemaskerde activisten stonden langs de snelweg in Assen’, schrijft De Volkskrant. Het staat in een verslag over de bezoeken van de koning en de koningin aan Groningen en Drenthe. De volgende zin in het stuk leest als de doodsteek voor de aanhangers van een republiek: ‘Niemand die daar aandacht aan besteedt.’

Was er een complot tegen eurocommissaris Dalli?

Vandaag is er een hoorzitting over het omstreden vertrek van eurocommissaris Dalli. De eurobestuurder uit Malta werd ervan verdacht geld te hebben willen aannemen in ruil voor mildere tabaksaccijnzen. De politicus zou via een tussenpersoon op Malta 1 miljoen hebben geëist voor zijn inzet. Toen dit gerucht de ronde deed, kon Dalli meteen inrukken in Brussel. Probleempje. Nergens is hard bewijs tegen hem gevonden, sterker nog: de aangevoerde bewijzen blijken zelfs leugens. Gevolg: eurovoorzitter Barroso heeft nu zelf iets uit te leggen.

Joost Zwagerman snapt niks van Gatsby

Gatsby is een prima film. Veel effecten, veel Hollywood-geweld en een moeilijk romanverhaal nog redelijk naverteld. Hou je altijd zeikerds en aanstellers over. De onverbiddelijke Joost Zwagerman zwaait met zijn vingertje in De Volkskrant.

De culturele zedenmeester vindt dat het boek niet goed (want niet subtiel) is verfilmd. In de roman van F. Scott Fitzgerald valt bijvoorbeeld een klok van tafel maar die wordt ternauwernood opgevangen door hoofdpersoon Gatsby; in de film wordt de pendule echter wel (een beetje) beschadigd. Een fatale fout in het scenario, doceert Zwagerman.

Die deels stukvallende klok in de film doorbreekt, aldus Zwagerman, ‘de subtiele dramatiek van onnodige excuses en onder hoogspanning staande hoffelijkheid’.

Als je Joost Zwagerman’s vergezochte flauwekul leest, moet ik altijd denken aan die jongen in de klas die onophoudelijk feiten op ons bleef afvuren in de hoop indruk te kunnen maken, op ons, op zichzelf en de meisjes. Tegenwoordig heb je daar Wikipedia voor. Mensen die boekenkennis etaleren om te willen ontstijgen aan het volk zullen nooit doorgronden hoe Jay Gatsby werkelijk dacht.

Nieuwe inzamelkrankzinnigheid in Hengelo

Bericht op RTV Oost: ‘Zestienhonderd huishoudens in Hengelo doen mee met een proef om sap- en melkpakken apart in te zamelen. Twente Milieu heeft daarvoor zeven ondergrondse containers aangelegd. Die zijn herkenbaar aan een felroze kleur. De huishoudens die aan de proef meedoen kunnen met hun milieupas de drankpakken in de containers kwijt. De proef moet uitwijzen of mensen inderdaad bereid zijn om melk- en sappakken niet meer bij het restafval gooien. Dat scheelt in de afvalstoffenheffing die mensen moeten betalen en het is beter voor het milieu.’

Triodos zoekt een duurzame bankier

Ze zijn er niet: duurzame bankiers. Trios Bank zoekt een president-commissaris. Al 2 jaar.

‘Free Record Shop belazerde klanten’

Dat schrijft de rellerigste journalist van De Telegraaf: Richard van de Crommert. Kassamedewerkers van FRS moesten cadeaubonnen uitschrijven waarvan ze wisten dat die niet meer geïncasseerd zouden worden. Free Record Shop ontkent. Mooie aan dit verhaal: je komt er nooit achter. De bronnen van Richard zijn namelijk ‘anonieme medewerkers.’

Hackers onthullen namen van rechts-nationalisten in Engeland

Hoe erg vinden we het als hackers 200 namen publiceren van de recht-nationalistische English Defence League (EDL)? De voorspelling: veel minder erg dan als het de adressen zouden betreffen van journalisten of andere vrijheidsstrijders.

Middenklasse is de nieuwe arme

Het kan snel gaan. Van een huis in de suburb naar een doos op straat. HuffPost maakte een mooi live programma over de pijn van de middenklasse.

Eerste dag op je werk? Dat kan beter

De eerste dag op je nieuwe werk is altijd een nare ervaring. Je moet formulieren invullen, paswoorden aanvragen en jezelf kenbaar maken bij de kantinejuf voor een lunchkaart. Afschuwelijk natuurlijk. Sommige bedrijven proberen zich te profileren met een betere eerstedag impressie.

Ayaan praat verstandige taal

‘Alle moslims gelijkstellen met terrorisme is stupide en verkeerd. Erkennen dat er een verband is tussen de islam en terreur is echter passend en noodzakelijk. Natúúrlijk heeft een terrorist die zich op Allah beroept wel iets met de islam te maken’, schrijft Ayaan Hirsi Ali. Tja, wat valt daar aan af te dingen?