Economie

Brussel: ‘Rutte moet meer bezuinigen’

29-05-2013 16:43

Nederlandse economen vinden Mark Rutte een visieloze bezuiniger die een dikke onvoldoende op zijn rapport verdient, maar van Brussel  moet hij niet minder, maar juist meer bezuinigen. De Europese Commissie wil dat 0p die manier in 2014 ons begrotingstekort onder de norm van 3% worden gebracht.

Uitstel

Naast Nederland krijgen Spanje, Frankrijk, Polen, Portugal en Slovenië een jaar langer om hun tekorten terug te dringen, zo staat in de begrotingsplannen van de Europese Commissie te lezen. Nederland wordt aangeraden te proberen 2013 af te sluiten met een tekort van 3,6%, zodat we 2014 kunnen afsluiten met 2,8%. Om deze doelstellingen te halen adviseert de commissie meer te bezuinigen dan de geplande 4,3 miljard, en juist maatregelen in te voeren gelijk aan 1% van het BBP, wat neerkomt op ongeveer 6 miljard euro.

Tsjakka

Premier Rutte adviseerde ons na het sluiten van het sociaal akkoord nog flink te consumeren, zodat de geplande bezuinigingen van ruim 4 miljard niet nodig zouden zijn. Sybrand Buma meende toen al dat de premier wel erg veel weghad van een Emile Ratelband die met een paar welgemeende tsjakka’s het land even uit de crisis zou helpen. In Brussel stellen ze echter dat 4 miljard ‘hoe dan ook ontoereikend is’. Daarnaast wordt geadviseerd om vaart te maken met de bijkans heilig verklaarde hypotheekrenteaftrek. De premier kwam vandaag tegenover de NOS dan ook een stuk minder zelfverzekerd over:

Het ziet er naar uit dat je rekening moet houden met de optie dat er er toch iets moet gebeuren.