Economie

Malta twee jaar onder curatele

29-05-2013 13:12

De Europese Commissie heeft besloten Malta de komende twee jaar onder begrotingstoezicht te plaatsen, zo meldt de Malta Independent.

Begrotingstekort

De reden van de beslissing is het te hoge begrotingstekort van de Maltezen. Hoewel de dwergstaat voor 2013 een tekort van slechts 2,7% had beraamd, zal het in werkelijkheid een procent hoger uitvallen, op 3,7%. Daarmee houden de eilanders zich niet aan de begrotingsdiscipline. Dat is voor de Europese Commissie de reden om het land onder toezicht te plaatsen.

Verkiezingen

Volgens het EU-verdrag kan de Europese Commissie afzien van het besluit om een land onder toezicht te stellen als er sprake is van een ‘tijdelijke economische schok.’ Voor minister van financiën Edward Scicluna was dat een reden om te protesteren tegen het besluit. Hij wijst op het feit dat de belastinginkomsten dit jaar tegenvielen vanwege de lange verkiezingsstrijd van de laatste maanden. Dit protest blijkt dus tevergeefs.

Strengere wetgeving

Het besluit van de Europese Commissie past in het voornemen strenger op te treden tegen landen die zich niet aan de Europese begrotingsrichtlijnen houden. Onlangs nam het Europees Parlement twee wetten aan die het begrotingstoezicht verder aanscherpen.