Politiek

Mijn brief aan Tofik Dibi

29-05-2013 13:33

Beste Tofik,

Bedankt voor je duurzaam persbericht. Het is een ludiek bericht met een cynische ondertoon. Ik begrijp je venijnigheid wel. Het is namelijk frustrerend om te zien dat een geloofsgenoot (alweer) iemand afslacht namens jouw dierbare religie. Deze extremisten wekken daarnaast de indruk dat moslims zich alleen bezighouden met hun religie en dat is natuurlijk niet zo.

We kunnen moslims namelijk niet reduceren tot hun religie. Ze hebben net zoals iedereen meerdere identiteiten gerelateerd aan hun gender, klasse en afkomst.  

Daarnaast volgt niet elke moslim de Koran tot de letter. Bij velen speelt de Islam geen hoofdrol in hun leven. Zij leveren net als andere groepen hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving, vaak op een onzichtbare manier. Het zijn dus eigenlijk gewone mensen wiens gedrag je niet kunt reduceren tot slechts één identiteit. Laat staan dat je ze gelijk kunt stellen met extremisten.

Verontschuldigen

Ik denk dat wij elkaar tot zover begrijpen, maar toch snap ik iets niet. Jij claimt dat moslims zich moeten verontschuldigen als blijkt dat de dader een moslim is. Is dat zo? Ik denk namelijk dat de verontschuldigingen niet gaan om het moslim-zijn, maar over uitspraken die ze doen.

De meeste mensen met een gezond verstand nemen moslims 9/11 of de moord op Theo van Gogh niet kwalijk. Wat ze moslims wel kwalijk nemen is het verheerlijken van 9/11 en feestvieren op de sterfdag van Theo van Gogh. Dit wekt argwaan bij niet-moslims, terecht toch? Het gaat dus niet om het verontschuldigen voor het moslim-zijn van de dader, maar om de reactie die veel moslims geven.

Islam is vrede?

Ik snap jouw reactie op de aanslag in Woolwich ook niet. Jij claimt namelijk dat Islam vrede is. Er is iemand onthoofd uit naam van die religie en jij praat over vrede? Is het dan niet logisch dat men om tekst en uitleg vraagt? Is het dan niet logischer dat jij je moet verontschuldigen voor je uitspraak?

Wellicht moeten moslims zich daarom blijven verontschuldigen. Een groot gedeelte wil namelijk niet inzien dat hun religie zowel vrede als haat is.

Groet,

Shashi Roopram