25 jaar Pixar op de Zuidas

30-05-2013 14:00

Mocht je regelmatig in Amsterdam komen, dan heb je misschien het groene monster Mike Wazowski zien hangen op de posters door de stad. De geschetste versie van Mike is een aankondiging voor de expositie Pixar: 25 Years of Animation.

De expositie Pixar: 25 Years of Animation is vandaag geopend in Amsterdam EXPO. Er zijn meer dan 500 oorspronkelijke kunstwerken uit de archieven van Pixar gehaald, en met zorg van Californië naar de Amsterdamse Zuidas gevlogen. Laat je meenemen op een intrigerende backstage tour langs de creatieve ontwerpprocessen achter enkele van de meest succesvolle animatie-titels ter wereld zoals Toy Story, Finding Nemo, Wall-E en Up.

Ideeën en verhalen

Tijdens je tentoonstellingbezoek kom je meer te weten over de verhalen achter de films, wordt onthuld waar de ideeën voor de hedendaagse Pixar animatieklassiekers zijn ontstaan en hoe de films tot leven werden gebracht. Je vindt er de originele modellen, oude animatiefilms, one-of-a-kind animatie-installaties, zoals de Zoetrope, storyboards, schetsen, pentekeningen, schilderijen, pastellen en kleifiguren.

Steve Jobs

Pixar werd in 1975 opgericht door George Lucas van Lucas Films en Steve Jobs, de man achter Apple. Of althans, Lucas richtte het bedrijf op, Jobs maakte het groot. Het bedrijf is vooral bekend van films als Toy Story en Finding Nemo, maar ook Up en Wall-E waren een groot succes. De succesvolle films hebben Pixar inmiddels 22 Academy Awards en vier Golden Globes opgeleverd. In september 2009 kreeg het bedrijf een Gouden Leeuw voor al hun films samen op het Filmfestival van Venetië. Pixar maakt niet alleen lange films, ook briljante shorts als Presto.
http://www.youtube.com/watch?v=rB14Rbs48Ns

De zoetrope staat ook op de tentoonstelling. Wat dat is? Gaan we niet uitleggen. Dat doet het onderstaande filmpje perfect.

Meer info over de tentoonstelling vind je hier.

Expositie gevonden die aandacht verdient? Tip ons in de reacties, via mail, Facebook of Twitter.