Lewis Watson, een verlegen muzikaal talent

30-05-2013 19:30

De jonge Lewis Watson speelde afgelopen weekend op London Calling in Paradiso. De Brit gaat hard in eigen land, gehyped door social media, de BBC en ook Ed Sheeran heeft Watson onder zijn hoede genomen. Een gesprek met Lewis op het Amsterdamse Leidseplein.

Wanneer besloot je video’s up te loaden op Youtube?
Watson was 16 toen hij voor het eerst zijn gitaar kocht. “Aanvankelijk dacht ik het makkelijk zou zijn om gitaar te spelen maar uiteindelijk bleek dat een stuk moeilijker. Toen ik begon met spelen vond ik het nog te spannend om voor publiek te spelen. Dus ik besloot mijn liedjes Youtube te zetten. Na een paar jaar werden deze steeds vaker bekeken, wat er voor heeft gezorgd dat ik nu vanavond hier mijn eerste Europese show speel.”

Hoe kwamen je liedjes tot stand?
“Dit klinkt wat beschamend maar als klein jongetje was ik geïnteresseerd in gedichten en toen ik er later zelf een paar schreef kwam hier mijn inspiratie vandaan voor de liedjes. Ook heeft mijn vader een enorme muziekcollectie en hadden we een grote ‘onafhankelijke’ platenzaak om de hoek. Ik was eigenlijk altijd al met muziek bezig, en toen ik gitaar leerde spelen ging het uiteindelijk vanzelf.”

Eerder vanmiddag speelde je een akoestisch optreden in het Vondelpark, hoe was dat?
“Heel tof. Uiteindelijk waren er zo’n vijftig fans op afgekomen, zelfs een paar uit Duitsland. Dat had ik echt niet verwacht. Het Vondelpark is een hele fijne plek om mensen te ontmoeten. Ik was verbaasd hoe goed Engels jullie hier spreken. Sommige zouden zonder enige moeite zo in Engeland kunnen wonen. Heel bijzonder om te zien dat mensen hier mijn liedjes mee kunnen zingen.”

Je vertelde eerder al dat je aardig moe bent van het touren, hoe bevalt het elke dag moeten optreden tot nu toe?
“Het beste ooit, en ik ben heel blij dat ik mag doen. Maar inderdaad, het is vermoeiend om elke dag weer je stem optimaal te moeten gebruiken, ook omdat ik het belangrijk vind om met mijn fans nog na de show te ontmoeten.”

Veel bands drinken een hoop tijdens hun tour en gebruiken drugs. Hoe is dat voor jou?
“Ik rook sowieso niet. Natuurlijk drink ik af en toe biertjes maar dat doe ik liever na de show. Ik heb weleens dronken opgetreden, en eerlijk, dat waren de slechtste shows die ik gespeeld heb. Ik wilde het liefst zo snel mogelijk weg in mijn bed verdwijnen. Ik kan het me simpel weg niet veroorloven om veel te drinken tijdens het touren. Dit is mijn eerste optreden in Europa, ik moet hier professioneel zijn.”

Je liedjes klinken gevoelig. Hoe persoonlijk zijn ze?
“Tuurlijk zijn ze voor een deel gebaseerd op mijn eigen leven, maar ik probeer dat niet te veel door te laten schijnen. Ik vind het belangrijk dat mensen hun eigen interpretatie kunnen geven aan mijn liedjes. Ik wil dat ze denken van, dit zou over mij kunnen gaan. En ja een tijdje geleden is mijn eerste relatie uit gegaan, dit hoor je zeker terug in bepaalde nummers.”

Je hebt nu een paar EP’s uit. Wat is je favoriete liedje?
Na een lange stilte: “Ik denk dan toch wel Into the Wild. Veel van mijn liedjes zijn rustig en dit nummer speel ik het liefst live omdat er meer tempo in zit en mensen meeklappen en zingen. Overigens speel ik het liefst met m’n ogen dicht, ik moet nog erg wennen aan het feit dat mensen mijn liedjes kennen, als ik dat zie ben ik bang dat ik mijn tekst vergeet.”

In Engeland ben je aardig bekend aan het worden. Hoe ga je hier mee om?
“Ik ben van nature vrij verlegen. Het gebeurt af en toe dat iemand me herkent, maar erg vaak is dat nog niet. Als het gebeurt probeer ik zo aardig mogelijk te zijn. Ik probeer de artiest te zijn zoals ik zelf opkijk naar bepaalde artiesten.”

Ga je verder nog touren in Europa?
“Waarschijnlijk aan het eind van het jaar. De zomer staat vol gepland met festivals en daarna wordt het tijd om een eerste album op te nemen. Jullie concertzalen zijn veel beter dan die thuis, ik hoop hier zeker terug te komen.”