De droom van het mooie Griekenland

31-05-2013 13:00

Azuurblauw water, wit poederzand, prachtige natuur, lieve mensen, heerlijk eten en de zon: Griekenland heeft het allemaal. Met de crisis die zich afspeelt in het land zou je bijna vergeten dat Griekenland is uitgerust met allemaal kleine paradijsjes. Stap in het vliegtuig en binnen vier uur ben je op één van die paradijsjes.

Vanuit je prachtige vakantiewoning heb je zicht op die mooie azuurblauwe zee. Hier vindt je geen massatoerisme, maar ben je aan de andere kant van het eiland, daar waar bijna niemand komt. Het dorpje beschikt niet over supermarkten waar de opblaaskrokodillen buiten hangen, onbeperkt happy-hours en gillende Engelsen.

IMG_0497

Gerimpelde mannen

Nee hier heb je een dorpje waar de huisjes allemaal wit zijn geschilderd. Een klein dorpsplein met een pittoresk kerkje en een grote boom. Onder die grote boom zitten de gepensioneerde, gerimpelde en kromlopende mannetjes uit het dorp de hele dag koffie met wat lekkers te drinken. Op dag twee van je verblijf zeggen deze mannen je vrolijk gedag.

Als je rechtsaf gaat bij de kerk en het kronkel weggetje naar beneden loopt kom je bij het strand. Hier geen hoge golven, maar een kabbelend zeetje, poederwit zand met her en der een verdwaald zonnebedje. De mama van het dorp heeft hier haar taverne. Een klein wit gebouwtje met een paar picknickbanken. De menukaart bevat uitsluitend de vis die dezelfde ochtend gevangen is. Zittend op één van de banken, glaasje rosé in je hand en de geur van de vis die gaar ligt te worden op de barbecue, genieten hier!

IMG_0530

Goed boek of een scooter

Nu kun je de rest van de week in het dorpje en op het strand doorbrengen met een goed boek. Even heerlijk niks doen! Maar je kan ook een auto of scooter huren en de rest van het eiland ontdekken. De toeristische plekken laat je links liggen maar het eiland heeft nog meer te bieden. Prachtige natuur, bezoek een olijfgaard of nog beter een wijngaard, pittoreske dorpjes en nog meer baaien met poederwit zand en nog blauwere zee. Vergeet op deze tripjes je snorkel niet!

IMG_2020

Nu is Griekenland vrij groot en zeer divers. Het heeft prachtige plekken zowel op het vaste land, het schiereiland Peloponnesos en de vele eilandengroepen. Voor de eilanden geldt, hoe kleiner en rustiger hoe duurder, maar wel de moeite waard. Heb je een klein budget maar geen zin in massa kijk dan op www.elizawashere.nl.
Het ultieme vrijheidsgevoel krijg je door een zeilboot te huren, een eilandengroep uit te kiezen en elke dag weer je paradijs te vinden.

Femke van Daatselaar reist en twittert.