Kunst

De vrouwen van James Brown

31-05-2013 12:00

James Brown was een schurk. Drank en drugs waren goede vrienden van hem en een kijkje op zijn strafblad verschaft ook de nodige duidelijkheid. Zo werd Brown een keer door negen verschillende staten achtervolgd door de politie en zoals het de meeste schurken beaamt was hij ook niet vies van de vrouwen. Zo trouwde hij 3 keer (plus een huwelijk dat later ongeldig werd verklaard), kreeg hij negen kinderen en als toetje had hij ook nog eens drie buitenechtelijke kinderen.

De vrouwen waar ik het echter over wil hebben zijn de stille krachten achter James Brown, namelijk zijn achtergrond zangeressen die hij in de loop der jaren meegenomen heeft op tour. Daarom deze week een greep uit de lange lijst die met onze Soul Brother Number One op tour zijn geweest!

Beste zangeres ooit

Laten we meteen goed beginnen met Vicky Anderson. Volgens Brown was zij de beste zangeres die hij ooit in zijn revue heeft gehad. Daar hield het echter niet op met de complimenten want ze was volgens Mr Dynamite gewoon de beste zangeres die hij ooit gehoord had! Oordeel zelf en luister naar Message From The Soul Sisters. Scherpe luisteraars zullen vast al door hebben dat de track wel erg veel overeenkomsten heeft met het werk van James Brown zelf, en dat klopt.

Voor de meeste artiesten die hij onder zijn hoede nam schreef en produceerde Brown de tracks. Vandaar dat hij ook vaak bij verschillende nummers op de achtergrond te horen is. Op Nobody Cares is de soulkant van Brown te horen met een geweldige performance van Anderson en You’re Welcome, Stop On By wordt door veel liefhebbers als een klassieker gezien.

Kans als zanger

Deze keer is het alleen niet Brown die met haar zingt, maar haar man Bobby Byrd. En laat dat nou net de man zijn die Brown uit de gevangenis plukte en hem zijn eerste kans als zanger gaf. De link tussen de twee op Answer To Mother Popcorn hoeft niet uitgelegd te worden aangezien dit een reactie is op Mother Popcorn van Brown zelf. Dit geldt overigens ook voor Super Good als antwoord op Super Bad . Anderson zong van 1965 tot ’68 en keerde na een korte pauze weer terug tot 1972 in de band van James Brown.

Jaren later een hit

Als tweede nemen we een kijkje naar Marva Whitney die liefkozend Soul Sister Number One genoemd werd door Brown. Ook deze collaboratie stond onder leiding van JB en resulteerde in het album It’s My Thing. De titeltrack werd een kleine hit maar was vooral een reactie naar die Isley Brothers die It’s Your Thing zongen. Whitney en Brown zijn samen (onder andere) te horen op Things Got To Get Better, You Got To Have A Job en op de prachtige cover van Sunny. Ook I Am What I Am mag zeker niet vergeten worden maar de track van Whitney die mensen altijd zullen onthouden is Unwind Yourself. Het werd in 1969 geen hit, maar jaren later wel met dank aan Mark The 45 King.

Unwind Yourself lanceerde HipHop want de track werd later helemaal dood gesampled. Eigenlijk geldt dit voor het meeste (solo) werk van James Brown. Zo produceerde hij de twee solo platen van Lynn Collins waar veel mensen later profijt van zouden hebben. Op het eerste album stond namelijk Think met de magische break waarmee Rob Base, DJ E-Z Rock later een carrière konden opbouwen. Net zoals de eerder genoemde dames was Collins ook een achtergrond zangeres maar kon ze zich goed staande houden als solo artiest.

Meer uitsmijters

Fly Me To The Moon, Take Me Just As I Am, Just Won’t Do Right, Mama Feelgood en Backstabbers showen het talent van Collins. Nog een uitsmijter dan waar Brown ook op te horen is?

Dan nog een paar speciale vermeldingen. Zo zongen Anna King en Tammi Terell ook een tijd bij James Brown in de revue.

Was Brown een schurk? Ja, maar wel een geniale en muzikale schurk.

DJ D-Rok (Daan Koekelkoren) draait onder andere op Wicked Jazz Sounds, Lovebirds en Zwarte Koffie, schrijft en produceert eigen tracks, maar is ook niet te beroerd om ons te onderwijzen in zwarte muziek.