Politiek

Wolfsen onder vuur vanwege arrestatie tijdens koninklijk bezoek

31-05-2013 13:51

History repeating in de Domstad. De Utrechtse D66, GroenLinks en PvdA-fracties willen opheldering van burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) over de arrestatie van een demonstrant tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan de stad donderdag. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten reageert laconiek op het voorval. Ook vond tijdens de arrestatie een persoonsverwisseling plaats blijkt nu.

‘Aantasting van grondrechten’

Groenlinks-fractievoorzitter Heleen de Boer tegen RTV Utrecht: “Ik ben hier behoorlijk kwaad over. Dit is een aantasting van grondrechten die we allemaal hebben.” Ook D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure heeft geen goed woord over voor de aanhouding. “Blijkbaar is er door de politie niet veel geleerd van het vorige incident. De vrijheid van meningsuiting dient te allen tijde juist door hen beschermd te worden.”

Tweede keer onterechte arrestatie tijdens bezoek Oranjes

Burgemeester Wolfsen kwam in februari in dit jaar ook al in de problemen nadat de Utrechtse politie de demonstrante Joanna had aangehouden tijdens een bezoek van toenmalig koningin Beatrix. Wolfsen beloofde toen beterschap.

Opstelten reageert laconiek

Minister van veiligheid en Justtie Ivo Opstelten (VVD) reageert laconiek op het incident meldt Novum Nieuws-verslaggever Roelf Jan Duin vanaf het Binnenhof.

Hulp-officier van Justitie vond arrestatie onnodig

De Utrechtse politie heeft donderdagmiddag tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok een demonstrant met een kartonnen bord aangehouden. De demonstrant hield een kartonnen bord vast met daarop de tekst: ‘Weg met de monarchie’. De hulp-officier van Justitie oordeelde op het politiebureau dat de reden voor de aanhouding ‘te mager’ was. De demonstrant werd daarna weer teruggebracht naar de Kanaalstraat.

Persoonsverwisseling tijdens arrestatie

Studente Marijke Knol werd tijdens de arrestatie aangezien voor een ‘eenling’ vertelt ze aan ThePostOnline. “Ik was net zoals zovelen aanwezig in Lombok om te zwaaien naar het koningspaar. Aan de overkant hadden wij al de meneer zien staan die is meegenomen en we maakten er nog een grapje over.Toen werd ik ineens van links aangetikt door een politieagent dat hij mijn ID-bewijs wilde zien. Ik dacht echt dat hij een grap maakte. Ze dachten dat ik een bepaald iemand was die bij hen bekend staat als eenling. Ik lijk op iemand uit hun boekje en dat moest gechecked worden want eenlingen mogen daar niet zijn. Uiteindelijk begrepen ze dat ik daar niet was om te demonstreren. Maar het was bizar. Ik mag daar wel staan en ook demonstreren als ik daar zin in heb. En het was gewoon intimiderend want ze stonden echt onwijs in mijn personal space.”