Wetenschapsredactie EO hoeft niet in te krimpen

03-06-2013 16:37

Het zijn zware dagen voor de wetenschap en zeker voor wetenschapsjournalisten. Onder druk van een woest bezuinigende publieke omroep heeft de VPRO besloten de voltallige wetenschapsredactie op straat te zetten. Wetenschapsjournalisten bij andere omroepen kijken met angst en beven naar wat nog komen gaat. Behalve bij  de Evangelische Omroep. Die heeft al laten weten niet te gaan bezuinigen op de wetenschapsredactie.

“Wetenschap is bij ons in goede handen,” stelt EO-directeur Arjan Lock zijn medewerker gerust. “Er gaat geen cent van het budget af.” Volgens Lock is de wetenschapsredatie een belangrijke pilaar van de omroep, die niet zomaar wegbezuinigd kan worden. “Daarmee zou onze identiteit op het spel komen te staan”, vindt Lock.

1 FTE

Samuel van den Bos is verheugd met het nieuws. Hij bevolkt in zijn eentje de wetenschapsredactie van de EO en is blij dat zijn baan niet op het spel komt te staan. “Een pak van mijn hart”, verzucht Van den Bos, “en een belangrijk signaal naar alle wetenschapsjournalisten in den lande: bij de EO zijn jullie veilig.”

Het werk op de wetenschapsredactie van de EO kan ook niet door minder dan 1 FTE ingevuld worden, vindt Van den Bos. “Ik moet alle natuurdocumentaires bekijken en zonodig censureren op goddeloze commentaren over evolutie. Daar gaat nogal wat tijd in zitten.” De redactie hoeft wat Van den Bos ook niet uitgebreid te worden. “De aarde is zo’n zesduizend jaar oud en alles wat we er over moeten weten staat wel zo’n beetje in de Bijbel. We moeten het ook niet overdrijven met die wetenschap.”