Politiek

Niet alle Polen en Bulgaren zijn crimineel

04-06-2013 14:48

‘Polen zijn watjes’, zo begon Hein van Meeteren Westerouen zijn betoog waarin hij de Bulgaren in een kwaad daglicht stelt. En eigenlijk kan dit ’s werelds kortste stukje allertijden worden. Je mag niet iedereen over één kam scheren. Punt uit!

De meeste Bulgaren stelen uiteraard niet. Zij hebben te lijden onder een corrupte regering en onder bittere armoede veroorzaakt door 40 jaar communisme.

Voor de Polen geldt min of meer hetzelfde. Ja, het westen van Polen en Warschau zijn redelijk welvarend maar een bezoek aan de regio Białystok, in het oosten van Polen zal kunnen vaststellen dat veel mensen in armoede leven.

Moeilijke beslissing

Deze mensen trekken naar het Westen, naar Duitsland en Nederland in de hoop door hard te werken veel geld te verdienen om hun ouders en familie een goed leven te bieden. Wat nou, mietjes?

Dat is een moeilijke beslissing die je neemt. Je verlaat vrienden en familie om in een land te wonen waar je de taal niet van beheerst en waarvan sommigen je liever weer net zo zien gaan zoals je gekomen bent.

Beste Hein, dat is wat anders dan even liften naar Parijs of een overwintering in Toscane.

Slecht behandeld

En hoe worden die Polen en andere Oost-Europeanen behandeld? Vaak heel slecht, een grachtengordelyup die een schoonmaakster heeft uit Białystok en die maar 4 euro 50 per uur betaalt is een slechte werkgever.

Hetzelfde geldt voor al die malafide uitzendbureaus die deze Oost-Europese gastarbeiders in bouwvallen laat wonen, ze slecht of helemaal niet uitbetalen en onder werkomstandigheden hun werk laten doen.

Nee, Polen zijn geen watjes! Zij accepteren dat zonder een woord van protest. Een watje jammert en klaagt.

Malafide uitzendbureaus

Ook over Bulgaren trekt Hein van Meeteren Westerouen fel van leer. Zij zouden allemaal frauduleus zijn. Ook Bulgaren werken hier vaak hard onder erbarmelijke omstandigheden en ook zij ontvangen een hongerloon en worden door malafide uitzendbureaus uitgebuit.

Er zijn voldoende succesvolle Polen en Bulgaren, mensen die hard werken en gewetensvol hun werk doen in de wetenschap de economie naar een hoger plan te trekken.

Multicultureel

Nederland is een multicultureel land. Dat is niet alleen zichtbaar door Surinaamse en Arabische medeburgers. Maar ook Oost-Europeanen dragen er aan bij dat Nederland zo’n multi-cultureel land geworden is.

Ik waardeer de Poolse cultuur en hun gastvrijheid die ik in Polen heb mogen ervaren, van Roemenië en Bulgarije blijven mij de eeuwenoude cultuur en de vriendelijkheid van die mensen bij. Het is niet omdat er Polen en Bulgaren naar Nederland komen dat ze inherent crimineel geworden zijn.

Welvaartsverschillen te groot

Ja Hein, er zijn criminele Oost-Europeanen maar er zijn ook criminele Nederlanders. Die moet je aanpakken en bestraffen. Maar om iedere Pool als een watje en iedere Bulgaar als crimineel af te schilderen, dat gaat veel te ver.

Op 1 januari 2014 gaan de grenzen open voor Bulgaren en Roemenen. Persoonlijk vind ik dat te vroeg. De welvaartsverschillen zijn nog veel te groot. Daarom zijn deze mensen vatbaar voor malafide lieden die ze voor extreem lage lonen willen laten werken.

Europese sociale zekerheid

Verder komen er mensen als uitkeringstoerist naar Nederland, zij komen dus niet als werknemer naar Nederland maar als steuntrekker. Hoewel het verwerpelijk is, kan ik het begrijpen. Die 950 euro is het dubbele dan de 425 euro die men in Bulgarije per maand verdient. Daarom moeten de grenzen dicht blijven.

Het wordt tijd dat de EU eens kijkt naar de sociale zekerheid in Europa. Deze moet voor iedere Europeaan levensvatbaar zijn en tegelijkertijd ook een prikkel zijn om naar werk te zoeken. De Sociale Zekerheid zou daarom Europees geregeld worden.

Niet omdat de macht aan Brussel afstaan zo’n goed idee is, maar omdat iedere Europeaan een basiszekerheid geboden moet worden.

Jeroen Adema is lid van D66 en een zelfverklaard Europawatcher.