Leven

Ontharingsbehandeling IPL onder de loep

04-06-2013 17:00

Als vrouw is beharing vervelend, of het nu onder je oksels, op je armen, benen, of het nu blond, rood of donker is, beharing is nu eenmaal niet charmant. In de ‘ 70 was het mode om schaamhaar te laten staan. Inmiddels zijn we geëvolueerd in onze ideeën over (schaam)haar dus scheren, epileren of harsen wij vrouwen er op los. Scheren geeft stoppels, harsen en epileren zijn een marteling op zich, maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld IPL.

IPL is een methode die al een aantal jaren bestaat, en ik ging op onderzoek uit hoe zo’n behandeling in zijn werk gaat voor de okselharen.

IPL

Even een korte toelichting over wat IPL inhoudt; IPL staat voor Intense Pulsed Light. Dit zijn lichtstralen met verschillende golflengtes die niet gelijk lopen naast elkaar (zoals wel het geval is bij een laser), en deze hebben hierdoor een breder bereik. Deze golflengtes bestaan uit verschillende kleuren en worden door een apparaat gefilterd tot kortere golflengtes. Deze worden door een behandelkop geleid naar de haar toe. De lichtstralen geven warmte af en vernietigen hierdoor de eiwitten in de haarfollikels (haarzakjes). Hierdoor zijn de follikels niet meer in staat om nieuwe haren te produceren. IPL is geschikt op alle soorten beharing die op het lichaam groeien.

Voordelen/nadelen

Het voordeel is dus dat er geen nieuwe haren terug groeien, en dat de haren gedurende de behandelingen ook langzamer en zachter zullen terugkomen. Er zit echter ook een nadeel aan, slechts 10% van de haren zit in de juiste groeifase (anagene fase) om behandeld te worden. Schaamharen en beenharen hebben een levensduur van zes weken, dus om de zes weken kom je voor een behandeling. Doordat niet alle haartjes in dezelfde fasen zitten heb je ongeveer 9 behandelingen nodig om tot een totaal resultaat te komen. Dit verschilt overigens met haren in het gelaat, die hebben een kortere levensduur dus er zitten dan slechts drie weken tussen de behandelingen. Gedurende de behandelingen mag je gewoon blijven scheren totdat je dat uiteindelijk niet meer hoeft te doen.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Ik ging naar het bedrijf Pulzzz dat gespecialiseerd is in IPL. Zij hebben vestigingen over heel Nederland verspreid. Er werd eerst een anamnese afgenomen in verband met eventueel medische achtergronden. Sommige medicijnen met bijvoorbeeld bepaalde hormonen kunnen er voor zorgen dat de behandeling niet aanslaat of minder aanslaat.

Daarna werd ik in de stoel gezet, en werden mijn oksels gereinigd. De golflengtes werden aangepast aan mijn huidtype. Omdat ik een een blanke huid heb, kon ik een hogere frequentie aan. Mensen met een donkerdere huid krijgen een andere frequentie omdat IPL kan in zeldzame gevallen kan leiden tot pigmentverschuivingen. Er werd eerst een proefflits gedaan. Het gevoel is het beste te omschrijven met een elastiekje dat wordt afgeschoten op je huid, niet echt pijnlijk of vervelend, maar wel een onwennig gevoel voor de eerste keer. Vergeleken met harsen of epileren voelt het trouwens wel bijna hemels. De huid werd gekoeld met icepads en daardoor merk je eigenlijk vrij weinig van de flitsen.

16 flitsen en vijf minuten later was ik alweer klaar. Daarna werden mijn oksels behandeld met verzachtende aloë vera. Ik had niet veel last van roodheid of branderigheid. Wel werd ik gewaarschuwd dat er blaren zouden kunnen ontstaan door de warmte. Al heb ik hier, drie dagen later, helemaal geen last van gehad.

Tijd/kosten

Gedurende de negen behandelingen zou je moeten zien dat haren die in de juiste fase zitten, al niet meer terug groeien. Ga er dus wel vanuit dat je met een totaal resultaat zeker een jaar verder bent. De kosten zijn bij deze organisatie €1,- per flits, dus afhankelijk van de hoeveelheid van je haargroei, vallen de kosten hoger of lager uit. Ik was €16,- kwijt geweest, maar ik had het geluk dat de eerste behandeling gratis bij dit bedrijf gratis is.

Voor herhaling vatbaar?

Voor mij wel, ik ben benieuwd naar het resultaat en heb er zeker wel >€16,- per zes weken voor over om voor de rest van mijn leven van die verschrikkelijke stoppels en rode vlekjes en bultjes af te komen. Voor het resultaat zullen we geduld moeten hebben. Wordt in ieder geval vervolgd…

Foto: Pulzzz