Politiek

ProRail leert niet van treinongelukken

04-06-2013 18:06

ProRail heeft onvoldoende geleerd van de treinbotsingen in Barendrecht in 2009 en op Amsterdam CS in 2004. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport die onderzoek deed naar een bijna-botsing op Utrecht CS tussen een goederen- en een stoptrein.

Op woensdag 25 april 2012 is op het emplacement van Utrecht CS een stoptrein na vertrek uit Utrecht bijna in botsing met een goederentrein gekomen. De stoptrein was op weg naar Breukelen, de goederentrein reed van Maarssen via Utrecht CS naar Roosendaal. Door een ‘noodremming’ door de machinist van de stoptrein is het niet tot een botsing gekomen.

Machinist door rood, ProRail zaken niet op orde

Daarnaast heeft de inspectie twee overtredingen geconstateerd: de machinist van de stoptrein is door rood gereden en ProRail heeft niet adequaat zorg besteed aan de risico’s die kunnen voortvloeien uit het treinverkeer rond Utrecht CS, waar het gaat om voorkomen van conflicten in de planning. Utrecht is een ‘complex en druk spoorwegknooppunt’. ProRail heeft die risico’s niet ‘proactief’ geïnventariseerd en beheerst. Daarnaast had het bedrijf melding moeten maken van de bijna-botsing maar heeft ze dat niet gedaan.

Volgens staatssecretaris van Verkeer Wilma Mansveld (PvdA) heeft ProRail inmiddels maatregelen genomen zodat deze bijna-botsingen voorkomen kunnen worden. Liefhebbers van de treinenloop lezen het rapport hier (PDF).