Politiek

Teeven: geen fouten gemaakt in affaire smartphone Samir A.

04-06-2013 14:50

Een smartphone op ingenieuze wijze verstopt in een blik perziken. Meer had de veroordeelde terrorist Samir A. niet nodig om met de buitenwereld te communiceren. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven moest dinsdagmiddag verantwoording afleggen in de Tweede Kamer. Het systeem heeft gewerkt volgens de bewindsman, juist omdat de telefoon is gevonden. Wel lopen er twee integriteitsonderzoeken in De Schie, de gevangenis in Rotterdam waar het incident plaatsvond.

Er zijn een aantal ‘spit-acties’ geweest in de gevangenis nadat bekend werd dat er een mobiele telefoon op de afdeling van A. aanwezig was, volgens Teeven. Samir A. heeft jarenlang op een beveiligde afdeling gezeten in de Rotterdamse gevangenis De Schie. De laatste tijd was het regime waar hij onder viel, versoepeld. Na de vondst van de telefoon is A. overgeplaatst naar een andere afdeling waar hij geen contact meer met de buitenwereld mag onderhouden.

Volgens Teeven was het binnensmokkelen van de telefoon moeilijker geweest wanneer A. op een ‘afzonderingsafdeling’ had gezeten. De voorwaardelijke invrijheidsstelling van A. is niet in het geding. Het binnensmokkelen van een mobiele telefoon is geen strafbaar feit. Wel moet Teeven nog beslissen wanneer A. met verlof mag. A. komt in september dit jaar vrij.