Buitenland

In totaal al 25 Turkse twitteraars opgepakt

05-06-2013 11:38

In het West-Turkse Izmir zijn negen twitteraars aangehouden die zich met hun boodschappen schuldig zouden hebben gemaakt aan opruiing.

De nieuwszender CNN-Türk meldde woensdag dat inmiddels 25 mensen zijn gearresteerd wegens hun ‘getwitter’ tijdens de betogingen en hevige onlusten van de afgelopen dagen.

‘Laster en misleiding’

Een plaatselijk prominent lid van de oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) zei woensdag verontwaardigd dat de arrestanten alleen voor een vrij Turkije actie hadden gevoerd.

Volgens een woordvoerder van de politie hebben twitteraars “lasterlijke en misleidende dingen” op de website gezet.

‘Sorry!’

Het strenge optreden tegen twitteraars lijkt in tegenspraak met het beleid van de regering. De autoriteiten vermijden inmiddels zo veel als mogelijk de confrontatie.

De regering heeft zich dinsdag bij monde van vicepremier Bulent Arinc verontschuldigd voor het harde politieoptreden tegen betogers.

Gezi Park

Arinc spreekt woensdag met demonstranten die zich afgelopen vrijdag keerden tegen plannen om op de plaats van het Gezi Park in Istanbul imposante barakken van de Ottomaanse strijdkrachten te laten herrijzen.

Het uit 1806 daterende complex werd in 1940 gesloopt. Arinc wil niet praten met figuren die over andere zaken betogen en in zijn ogen enkel misbruik van de situatie maken om geweld aan te wakkeren.

Woensdag zijn er nog steeds betogers op de been die zich tegen premier Erdogan keren.

Volgens de Vlaamse krant De Morgen zijn sinds het uitbreken van de onlusten in totaal al 25 twitteraars opgepakt.

Anp