Rafael Nadal walst over Wawrinka heen

05-06-2013 18:43

De kwartfinales in het herenenkelspel op Roland Garros vielen qua spanning tegen. Alle vier de wedstrijden werden beslist in straight sets. De meest opvallende namen in de kwartfinales waren twee Tommy’s: Robredo en Haas. Beide spelers zijn inmiddels in de 30, maar lijken bezig aan hun tweede jeugd. Haas (35) nam het op tegen Novak Djokovic en Robredo (31) tegen zijn landgenoot David Ferrer. Ex-collega Raemon Sluiter reageerde vol respect: “Heel knap van die gasten.” Sluiter blijft overigens bij zijn eerdere voorspelling: “Rafael Nadal is nog steeds favoriet in mijn ogen.”

Legendarisch

Een Spaans onderonsje tussen David Ferrer en Tommy Robredo werd nooit een wedstrijd. De als vierde geplaatste Ferrer had geen enkele moeite met zijn landgenoot en gunde hem slechts vier games: 6-2 6-1 6-1. Bij Tommy Robredo was de pijp zichtbaar leeg. De nummer 34 van de wereld speelde een legendarisch toernooi wat hem de bijnaam comeback kid opleverde. Voorafgaand aan het duel met Ferrer maakte Robredo liefst drie keer een 2-0 achterstand in sets goed. Tegen Ferrer, die nog geen set verloor, was het beste ervan af.

Power

Ferrer hoopt voor het eerst een Grand Slam-finale te halen. Dan moet hij wel afrekenen met Jo-Wilfried Tsonga. Het oogappeltje van het Franse tennis won verrassend makkelijk van Roger Federer. De wedstrijd waar veel tennisliefhebbers naar uitkeken viel zwaar tegen. Dat was vooral de ‘schuld’ van Federer. De Zwitser haalde nooit zijn topniveau en Tsonga won verdiend in drie sets: 7-5 6-3 6-3. Het Franse publiek hunkert naar Franse successen in Parijs. Tsonga, ook hij verloor nog geen set, speelt al het hele toernooi met enorm veel power en zelfvertrouwen. Sluiter voegde daar aan toe dat hij tevens fysiek en mentaal indrukwekkend oogt. De Fransman haalde net zoals zijn tegenstander in de halve finale Ferrer nog nooit de finale op een Grand Slam-toernooi.

Topfavorieten

De andere kant van het schema leverde geheel volgens verwachting een halve finale op tussen topfavorieten Rafael Nadal en Novak Djokovic. Titelverdediger Nadal had geen enkel probleem met Stanislas Wawrinka. De Spanjaard speelde geconcentreerd en goed graveltennis. Wawrinka werd direct gebroken en leek zich daarna snel neer te leggen bij een nederlaag. Nadal gaf vrijwel niets weg en won in drie sets van de overdonderde Zwitser: 6-2 6-3 6-1.

Matchpoint

Good old Tommy Haas was misschien wel de meest verrassende naam in de kwartfinales. De Duitser overleefde in de heroïsche wedstrijd tegen John Isner een matchpoint en won daarna heel simpel van de Rus Michail Joezjny. In de kwartfinale speelde hij tegen de nummer één van de wereld, Novak Djokovic. De Duitse knokte zich helemaal leeg, maar bleek niet opgewassen tegen het geweld van Djokovic. Uiteindelijk won de Serviër met 6-3 7-6 7-5. Alleen in de spannende tweede set kon Haas lang mee, maar op de belangrijke punten liet Djokovic zijn klasse zien. Djokovic won tot op heden alle Grand Slam-toernooien, behalve Roland Garros. In de halve finale wacht Rafael Nadal die hoopt zijn achtste titel te pakken in Parijs.