Business

Superkapitalist Buffet luncht fortuin bij elkaar voor armen

05-06-2013 14:01

Warren Buffet, na Bill Gates en Carlos Slim de rijkste man ter wereld, houdt jaarlijks een veiling, waarbij de hoogste bieder de kans krijgt met hem te lunchen. De opbrengst gaat naar het goede doel. Na twee dagen staat de teller al op 700,100 dollar.

Power Lunch With Warren Buffet

Het principe van de veiling, die Buffet in samenwerking met eBay organiseert, is simpel:  de hoogste bieder mag met Warren Buffet lunchen, hij mag bovendien maximaal zeven mensen meenemen. De deadline staat dit jaar op 7 juni. Buffet houdt de veiling sinds 2000, toen bracht de lunch 25,000 dollar op. De opbrengst gaat naar de Glide Foundation, een organisatie die de armoede in de Verenigde Staten bestrijdt.

Koffie met Tim Cooke

De deadline van de veiling is pas op 7 juni, maar al na twee dagen staat de teller van Buffet al hoger dan de veiling waar de hoogste bieder een kop koffie mag drinken met Apple CEO Tim Cooke. De veiling van Cooke bracht uiteindelijk 610,000 dollar op.

Voorgaande jaren

powerlunch

Een anonieme bieder zette vorig jaar de getallen 3 tot en met 9 achter elkaar en was daarmee de hoogste bieder. Daarmee bood hij of zij ruim 7 ton meer dan de winnaar van het voorgaande jaar. Hoewel de teller op dit moment op 710.000 dollar staat, is de verwachting dat dit bedrag ook dit jaar weer in ieder geval uit 7 cijfers bestaat. Zoals in de grafiek te zien is vertoont de opbrengst van de veiling een snel stijgende lijn. De totale opbrengst van alle jaren zal dit jaar de 15 miljoen dollar ruim overschrijden.

Bill and Melinda Gates Foundation

In 2006 kondigde buffet aan dat hij gefaseerd 99% van zijn vermogen aan liefdadigheid zal geven. De belangrijkste instelling is het fonds van de op dit moment rijkste op aarde en zijn vrouw, de Bill and Melinda Gates Foundation. Tot nu toe lijkt hij zich aan deze afspraak te houden: verreweg het grootste deel van zijn vermogen bestaat uit aandelen in zijn eigen bedrijf Berkshire Hathaway, hiervan geeft hij sinds 2006 inderdaad jaarlijks minimaal 4% weg.

Koren op de molen van de kapitalisten

De aanpak van Buffet is koren op de molen van de aanhangers van de vrije markt, degenen die zich in eerste instantie richten op het zo groot mogelijk maken van de taart, in plaats op het eerlijk verdelen van de taart. Met zijn extreem kapitalistische handelswijze geeft Buffet immers meer weg dan de gehele Nederlandse staat, die op dit moment het beleid voert om ongeveer 0,7% van het BBP aan ontwikkelingssamenwerking te besteden.

Kinderen Buffet

Waar de lijst met de rijksten der aarden deels wordt bevolkt met de kinderen van grote ondernemers, zorgt de filantropische dadendrang van de 82-jarige Buffet er voor dat dit niet voor zijn drie kinderen zal gelden. Daar voelt hij zich allerminst schuldig om, naast het feit dat zijn kinderen inmiddels grote stukken grond bezitten die moeilijk weg te geven zijn voor Buffet, voelt hij zich niet verantwoordelijk om zijn kinderen een luizenleventje te verzekeren:

“I want to give my kids just enough so that they would feel that they could do anything, but not so much that they would feel like doing nothing”.