Top 5: Regisseurs die zichzelf gênant heldhaftige rol geven

06-06-2013 12:00

Dit jaar won Ben Affleck met zijn film ‘Argo’ de Oscar voor beste film. Hoewel sommigen de oscarwinst van Argo al gênant vinden, is er nog iets veel gênanters aan de hand met deze  film.

Want wie mag er van Ben Affleck de stoere, gevoelige, onbaatzuchtige en geniale CIA agent spelen? BEN AFFLECK! Is hij de enige die zichzelf een dermate grote heldenrol toedicht? Nee. We maakten een top 5 van acteurs die zichzelf een pijnlijk heldhaftige hoofdrol gaven. Wellicht is een spoiler alert op zijn plaats.

5. Charles Chaplin in ‘The Great Dictator’

http://www.youtube.com/watch?v=5IvPIWzQcUY
Toegegeven, Adolf Hitler is uiteindelijk niet de held geworden die ze in 1940 in hem zagen, maar Charlie Chaplin gaf zichzelf wel de rol van ‘The Great Dictator’, so there’s that. Bovendien is zijn nominatie om deze speech nog een keer terug te kijken.

4. Kiefer Sutherland in 24


Hij mag dan wel geen regisseur zijn, als producer van de serie heeft hij behoorlijke sommen geld in de ontwikkeling gestopt, waardoor hij nu al 12 seizoenen lang in zijn eentje met zijn blote vuisten de wereld mag redden. Als hij al zijn oneliners ook nog eens zelf had geschreven had hij zijn eigen categorie gekregen.

3. Clint Eastwood in Gran Torino

We snappen het best, je bent een fantastische acteur, je hebt je strepen verdiend, je vindt jezelf oprecht het meest geschikt voor de rol, maar kom op Clint, kijk even deze scene terug, hoe verkoop je dit thuis?

2. Ben Affleck in Argo


Als regisseur en hoofdrolspeler in The Town begaf hij zich al op een thin line, maar in Argo laat Affleck pas echt alle bescheidenheid varen. Hij stuit op een script, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een CIA-agent die een briljant plan verzint om zes diplomaten die vastzitten in Iran veilig vrij te krijgen. De diplomaat is knap, vindingrijk, dapper en geeft ondertussen zielsveel om zijn zoontje. Dan cast Ben Affleck natuurlijk zichzelf voor de hoofdrol.

1. Mel Gibson in Braveheart


Eigenlijk is het vreemd dat we soms nog opkijken van de rare fratsen van Mel Gibson, terwijl we weten dat hij zichzelf de hoofdrol in Braveheart heeft gegeven. Hij zet zichzelf neer als de William Wallace, de 13e eeuwse Schotse verzetsheld tegen de Engelsen die zich ook nog eens laat doodmartelen voor volk en vaderland. Dat is lef.