Voetbal

Frank de Boer is ook nog kampioen footgolf

07-06-2013 10:05

Bij Hole 6 hebben de broers even een twistgesprekje over de traptechniek. “Binnenkant”, zegt Frank de Boer. “Wreef”, verweert Ronald. De bal ligt op het gladgeschoren gras van de openbare golfbaan in Spaarnwoude. De gelauwerde voetbalbroers komen elkaar tegen bij een rondje footgolf, georganiseerd door het glimblad Life After Football.

Eeuwige broedertwist

Frank loopt met zijn team twee holes verder, maar de tweeling houdt elkaar in de gaten als twee concurrenten in de Tour. Frank werd vorig jaar tweede achter Ajax-B1 trainer Orlando Trustfull. Vandaag straalt het fanatisme van het hoofd alsof er nog een Champions League gewonnen moet worden.

boertjes

Gebroeders de Boer twisten over juiste traptechniek op The Green

Fanatieke Frank

Bij hole 5 staat Frank in zijn eentje in te schatten hoe hij moet trappen. Om hem heen heerst  de zonnige mannenlol van andere deelnemers, maar de man die Ajax drie jaar op rij landkampioen maakte, zondert zich af. “Ja, ik neem het wel serieus”, zegt de trainer die zijn kinderen bij een spelletje kaart zelfs niet laat winnen.

DeBoer

Frank de Boer neemt het wél serieus

Eriksen en De Jong

De Boer komt hier vaker. Onlangs was hij met de Ajax-selectie voor een middagje teambuilding. Traptechnicus Christian Eriksen won de competitie, na een shoot-out met Siem de Jong. De Boer: “Dan zie je toch wie de beste voetballers zijn.” De trainer, die ook meedeed, werd naar verluidt vierde. “Nee, derde”, corrigeert hij ons.

Is voetbalgolf een goede voorbereiding van een nieuw seizoen? “We gaan naar Oostenrijk en ons daar voorbereiden”, vertelt de Ajax-oefenmeester.

De duurloopjes in het Amsterdamse Bos zijn afschaft? “Ja, we trainer individueel. De sprinters, zoals Lukoki en Babel (hij vertrekt, red), gaan op de fiets.” Is dat omdat hij zelf nooit uitblonk in draven aan het begin van het seizoen? ‘Nou, ik was nooit laatste hoor. Altijd derde of vierde. Ronald was beter.”

De Boertjes winnen

Een half uurtje later wint De Boer een horloge ter waarde van 10.000 euro uit handen van organisator Regi Blinker. Zijn broer Ronald wordt tweede en verdient een autostickerpakket van 2500 euro. Terwijl een bezonnebrilde en in Turkije voortvluchtige Winston Bogarde een Remy Matin Ginger Ale wegnipt, de gebroeders Witsche biertjes drinken en Martijn Reuser en Johnny van ‘t Schip niet over voetbal, maar over golf praten, staan de twee broers nog steeds te discussiëren over die ene bal die deze middag verkeerd viel.

Winston

Winston Bogarde houdt het bij een borreltje


Reuser

Martijn Reuser taxeert zijn trap

Het horloge en het stickerpakket liggen smachtend in de hoek van het terras, maar aandacht krijgen ze niet. Alles wat niet van voetbalwaarde is, is weerloos in het universum van deze nuchtere Godenzonen. Ronald, die tweede wordt, is nog steeds aan het analyseren waarom hij niet won. “Ja, maar Frank doet dit veel vaker”, zegt hij met die kenmerkende Noord-Hollandse dictie.

Frankwint

Regi Blinker, Najib Amhali, Frank de Boer en sponsor

 Ajax, Chadli en Van Gaal

We vragen de Ajax-trainer of hij zich zorgen maakt om het mogelijke vertrek van de sleutelspelers van Ajax. “Niet echt”, laat hij weten.

En wat denkt hij van het afketsen van de transfer van de fysiek en technisch sterke Belg Nacer Chadli? “Heeft ie al gekozen dan? Volgens mij heeft ie nog niet gekozen.”

De Boer acht de kans dat bijvoorbeeld sterspeler Siem de Jong bij Ajax blijft, steeds groter, aangezien hij in aanmerking komt voor een plek bij Oranje. “Siem speelt nu in de basis bij Ajax en dat is voor bondscoach Van Gaal een voorwaarde om spelers mee te nemen naar Brazilië. Het is nog maar de vraag of hij elders wel in de basis speelt”, calculeert hij. Dun lachje: “Ik ben dus wel blij met Van Gaal.”

‘Ajax 2 tikte Norwich helemaal weg’

Van Gaal complimenteerde op zijn beurt onlangs zijn ex-pupil met het slimme voetbal dat hij speelt.  De bondscoach meent dat de top van de Nederlandse competitie kan wedijveren met de clubs die in het rechterrijtje van de Premier League staan. “Oh, dat is zeker waar”, zegt De Boer.

De ultieme winnaar grijnst nog een keer onoverwinnelijk. ‘We speelden tegen Norwich City en die trainer zei na de wedstrijd: “We hebben geen bal gezien.” Nu ronduit triomfantelijk: “Het was zelfs met het tweede elftal. Alleen Eriksen deed nog even mee.”

Frank de Boer is altijd in functie, of nooit, zelfs op deze zonnige donderdag waar er eigenlijk niks op het spel staat.

frankhoofd

Frank de Boer schat de baan van de bal in


DeBoer3

Frank de Boer beoordeelt de baan


Najib

Najib Amhali doet vergeefse poging om auto te winnen


IMG_0719

Martijn Reuser en Frank de Boer


IMG_0718

“Ik vind dit echt een prachtig spel”


De man rechts van Amhali wist een hole in one te maken, bravo.

De man rechts van Amhali wist een hole in one te maken, bravo.

Nog meer Frank de Boer? Een uur lang op Eredivisie Live in een documentaire.