Business

‘Gedwongen krimp Amsterdamse haven leidt tot 2,5 miljard verlies’

07-06-2013 20:15

Maximaal 2,5 miljard verlies kan de gemeente Amsterdam leiden als het plan wordt ingevoerd om de Amsterdamse haven binnen de ring schoon te vegen van milieubelastende bedrijven en woningen te bouwen in het gebied.

Dit blijkt uit een ambtelijk rapport Transformatiestrategie Haven-Stad. De gemeente Amsterdam, en dan met met name wethouder stadsontwikkeling Maarten van Poelgeest (GroenLinks) zinspeelt al tijden op het optuigen van een schonere haven. De wethouder wil in in het havengebied rondom Westerpark en de Noordelijke IJ-oevers minimaal 9000 woningen bijbouwen. In andere scenario’s komt de wethouder zelfs uit op maximaal 20.000 nieuwe huizen.

Zware verliezen

Uit een vandaag gepubliceerd rapport blijkt dat deze strategie ten ‘koste gaat van de autonome groei van de haven’. De beramingen voor de wonen voor haven strategie zien er op papier niet al te rooskleurig uit.

In het meest gunstige scenario, waarbij slechts een klein deel van de haven wordt opgeofferd, bedraagt het verlies honderd miljoen tot 2040. Bij een slecht scenario, waarbij meer havengebied wordt weggezuiverd, zou het totale verlies kunnen uitkomen op 2,5 miljard. In de plannen moeten bedrijven worden uitgekocht. Daarnaast zal er worden geïnvesteerd in woningen en kantoor. (zie staatje onder artikel)

Krimpen

Het rapport is kritisch over deze radicale ommezwaai. De ambtenaren rekenen voor dat de inkomsten uit de haven een stabiele factor zijn en dat het mogelijke schoonveegbeleid voor veel onrust zorgt. ‘Het kan betekenen dat bedrijven niet meer investeren en hun activiteiten mogelijk afbouwen.’ Ook wordt er getwijfeld aan het nut van vastgoedinvesteringen, vooral in kantoren. ‘Het lijkt aannemelijk dat deze markt (voor kantoorwerkgelegenheid) verder zal krimpen’, stelt het rapport.

Vorige week liet groot kunstmestproducent in de haven (ICT Fertilizers) al weten bezorgd te zijn voor de plannen. De gemeenteraad van Amsterdam praat op woensdag 19 juni over de voorstellen. De optie die nu voor ligt is om tot 2025 even geen grootscheepse ingrepen te doen, maar pas daarna wel te starten met het woningen-voor-haven-beleid in het havengebied binnen de ring. Reden voor een halt is het slechte economische klimaat.

Desinvesteringen

Ook deze compromistoestand, waarin dus geen besluit wordt genomen, wordt kritisch onthaald. Het rapport becijfert dat er jaarlijks 12,7 miljoen euro wordt verdiend in de haven en dat bedrijven mogelijk zullen vertrekken, vooruitlopend op een besluit in 2025. ‘Vertrek of verplaatsing gaat gepaard met desinvesteringen en hoge kosten. Afhankelijk van het moment van verplaatsing komt dit bedrag voor rekening van de stad of het betreffende bedrijf’, stelt het rapport.

Tot 2040 zouden de maximale jaarlijkse verliezen al op kunnen lopen van 11 tot 17 miljoen per jaar, opgeteld zo’n 293 miljoen euro, aldus de gemeentelijke rekenmeesters.

In een bijlage staat nog een pikant feit. De Amsterdamse haven is ook nog eens relatief crisisbestendig, omdat de scheepsaanlegplaats minder dan de Rotterdamse concurrent afhankelijk is van de mondiale containeroverslag. Amsterdam is vooral gespecialiseerd in agro-, food- en de energiesector. ‘Het relatief grote aandeel hiervan in de Amsterdamse haven heeft ervoor gezorgd dat inmiddels het niveau van voor de crisis alweer is bereikt.’

Nu al financieel bloedbad bij haven-strategie?

Schermafbeelding 2013-05-27 om 13.01.30

De kolommen ‘ financiele effecten en exploitatie ‘ dienen bij elkaar opgeteld te worden, meldden insiders. Conclusie: bij hoogste groeipotentie en bij opofferen van slechts klein deel van de haven is er nog altijd 97 miljoen verlies (-119 plus 22). In de meest zure variant ontstaat er een gat van 2,5 miljard euro (-1.444 plus -1009 miljoen).