Weten & Tech

Grote tech-bedrijven ontkennen kennis van PRISM schandaal

07-06-2013 11:07

Daags nadat gelekte sheets van de National Security Agency (NSA) werden doorgespit door kranten, ontkennen de genoemde technologiebedrijven iets te maken te hebben met het afluisterproject. Het PRISM-project zou de Amerikaanse veiligheidsdiensten toegang geven tot de servers van negen grote bedrijven om, met name, buitenlandse gebruikers (dus ook u) in de gaten te kunnen houden. Genoemde bedrijven als Google en Yahoo! ontkennen nu elke betrokkenheid.

Het PRISM schandaal

De NSA heeft volgens de gelekte documenten toegang tot negen grote technologiebedrijven om burgers in de gaten te houden. Het zou hierbij gaan om Apple, Google, Microsoft, Yahoo!, Facebook, Paltalk, Skype, Youtube en AOL. Deze nieuwe informatie over afluisterpraktijken komt kort op het nieuws dat de Amerikaanse regering de telefonie-data van Verizon abonnees massaal zou opvragen. Barack ‘Change’ Obama is wellicht maar toevallig de president in de tijd dat deze technologie zijn intrede doet, maar krijgt op deze manier steeds meer kritiek te verduren. Zo zou onder zijn presidentschap er juist steeds meer onvrijheid komen, waar de kiezers ongetwijfeld op het tegenovergestelde hadden gehoopt.

De slides van PRISM tonen hoe steeds meer bedrijven aan het programma werden toegevoegd, met als eerste Microsoft en als nieuwste toevoeging Apple. Volgens het document krijgt de NSA zo de beschikking over een enorme hoeveelheid aan data: email, video, voice chat, videos, fotos, VOIP (Skype), details uit je social kanalen en nog veel meer.

Tech-bedrijven ontkennen

Inmiddels hebben diverse bedrijven op de commotie gereageerd, een samenvatting van al die reacties: “Wij weten van niets!”. Zowel Google als Yahoo! laten weten de privacy van hun gebruikers uiterst serieus te nemen, Microsoft wijdt iets verder uit en stelt:

We provide customer data only when we receive a legally binding order or subpoena to do so, and never on a voluntary basis. [..] If the government has a broader voluntary national security program to gather customer data we don’t participate in it.

De vraag is natuurlijk in hoeverre deze bedrijven hier nu iets over kunnen zeggen, en wat de waarde van deze stellingen dan ook precies is. Je zou zelfs kunnen stellen dat deze bedrijven misschien ter goeder trouw zijn wanneer zij laten weten niet mee te werken, maar dat de NSA inmiddels op een andere manier al toegang heeft verkregen tot de netwerken van deze bedrijven.