Indonesië juicht voor winnend Oranje

07-06-2013 19:32

Het Nederlands elftal heeft de oefeninterland tegen Indonesië met 0-3 gewonnen. De ploeg van bondscoach Van Gaal speelde met Aziatische beleefdheid, maar voetbaldwerg Indonesië was niet bij machte om te stunten. Toch betekende de komst van het Nederlands elftal een geweldig avondje uit voor zo’n vijftigduizend voetballiefhebbers in Jakarta, die zich in het zweet klapten voor jongens als Van Persie en Robben. Nu de negentig minuten er weer op zitten, is de vraag: wat onthouden we?

Sneijder aanvoerder-af

Als je de bal laag wil schieten, dan hou je je lichaam over de bal. Die regel hangt in iedere voetbalkantine. Sneijder weet dit en inderdaad, hij hield zijn hangende schouders en gefrustreerde koppie continu boven de bal. Toch schoot hij meerdere ballen vanuit het stadion zo het nachtleven van Jakarta in, mispoeiers die volgden op wan-aannames en onbegrepen steekpasses. Het gaat dus niet zo goed met Wesley. Van Gaal heeft Van Persie aanvoerder gemaakt, omdat hij zijn aanvoerder altijd selecteert. Conclusie: Sneijder moet strijden voor Brazilie.

Ondernemer

Volgens Van Gaal is er een ondernemer in het kielzog van de Oranje-selectie meegereisd en dat is interessant omdat de beste zakenman in Jakarta een deal ter waarde van 25 miljoen euro heeft gesloten. Was dat zonder het Nederlands elftal niet gelukt? En had Koning Midas van Gaal een beslissende rol in deze deal? Hoe dan ook, de ondernemer kan nu Jens Toornstra, Miquel Nelom, Dwight Tiendalli en Jasper Cillessen kopen.

Vier haasjes

Ja, lekker bruggetje. De zojuist genoemde debutanten hebben als cadeautje van de KNVB een haasje ontvangen. Een mooi aandenken voor Miquel Nelom, die met net zoveel ontzag naar Robben en Van Persie keek als de toeschouwers uit Indonesië. Alleen Lerin Duarte bleef als potentiële debutant op de bank zitten, maar wellicht mag hij na het duel tegen China wel hetzelfde cadeautje van de KNVB uitpakken.

Siem de Jong

Hij maakte zijn eerste en tweede interlandgoal. Beide treffers met het hoofd. Is niet zo moeilijk, toch? Tegen kleinere Indonesiërs? Zou je zeggen, maar gezien het grote aantal voorzetten van de Oranje-flanken en het percentage verloren luchtduels is het toch keurig dat allrounder Siem twee keer op de goede plek stond. Moet wel gezegd, er liepen regelmatig twee Nigerianen achterin bij Indonesië.

Wereldploeg

Weer zo’n bruggetje. Van die twee Nigerianen naar twee Nederlanders die meededen bij de nummer 170 op de FIFA-ranglijst. Sergio van Dijk en Raphael Maitimo, geboren in respectievelijk Assen en Rotterdam, speelden tegen oud-teamgenoten Robben (FC Groningen) en Robin van Persie (jeugd Feyenoord). Helaas selecteerde de Braziliaanse coach Jacksen Tiago good old Jhonny van Beukering niet.

Dirk Kuijt

Speelde, zoals gebruikelijk, weer geen minuut. Hij zal toch niet voor niets naar het andere eind van de wereld zijn meegereisd? Hoe dan ook, Dirk kennende blijft hij ongetwijfeld zijn best doen, want het is een keuze van de bondscoach en de volgende wedstrijd beginnen we gewoon weer met elf tegen elf.

Hermansyah

De keeper van Indonesië. Leuk ventje, grote ogen, houdt van zwaaien. Omdat hij veel ballen tegenhield, kwam hij vaak in beeld. Dat is niet helemaal een zuivere redenering, maar vooruit. Had hij de bal in z’n linkerhand, dan zwaaide hij even met rechts. Had hij de bal in z’n rechterhand, dan ging hup, die linkerhand omhoog. Typisch zo’n keeper die je eigenlijk een doelpunt gunt. Om zelf te scoren, dus. Nou hoe dan ook, het is gewoon een leuke keeper.

Robin Clooney

Volgens Sergio van Dijk zijn voetballers in Indonesië groter dan acteurs. Robin van Persie, topscorer van het Engelse Hollywood, is dus van het niveau George Clooney. Beiden snel grijs. Zodra Van Persie in beeld kwam bij het volkslied, of aan de bal tijdens de wedstrijd, volgde applaus van de tribune. Er hingen spandoeken om hem te bedanken en had hij gescoord, dan was er een nieuw decibelrecord gevestigd. Hij scoorde helaas niet, maar de fans hebben hem kunnen bewonderen.

Publiek

Het publiek was sowieso reuze sympathiek. Zodra de bal over de helft van het Nederlands elftal ging stond iedereen al op. Althans, zo klonk het. De hoop van -stel je voor dat we tegen het grote Oranje scoren – zong rond. En maar zingen, klappen, raar doen als je op het scherm in het stadion te zien was en toeterblazen. Het was niet erg geweest als Hermansyah gescoord had.

Drinkpauze

Goed om te zien dat profvoetballers ook zo kunnen genieten van een drinkpauze. Vriendenteams stellen het in de vroege lente of late herfst ook nog wel eens voor, puur om even op adem te komen, maar het is geruststellend om te zien dat de meest fitte spelers van het land ook zo’n gezelligheidsmomentje met elkaar delen. En ja, het zal wel warm, klam en vochtig geweest zijn, maar dat is het begin maart of eind oktober hier ook wel eens.