Leven

Invoering leenstelsel uitgesteld

07-06-2013 16:46

Studenten die vreesden voor hun studiefinanciering kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. Minister Bussemaker schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de invoering van het leenstelsel een jaar wordt uitgesteld.

“Daardoor ontstaat er meer tijd voor een zorgvuldige voorlichting over de stelselwijzigingen in de bachelor en is het mogelijk om middelbare scholieren beter te faciliteren in het maken van een bewuste studiekeuze”, zo stelt zij in de brief aan de Kamer. Bussemaker is ook nog in overleg met vervoerders om tot een overeenstemming te komen voor een alternatief voor de OV-studentenkaart. Het kabinet wil hier namelijk een kortingskaart van maken. Ook de terugbetaaltermijn van de lening moet volgens Bussemaker worden aangepast. Oorspronkelijk was het plan om de lening in vijftien jaar terug te betalen, die termijn wil de minister met vijf jaar verlengen.

In het regeerakkoord tussen de coalitiepartners VVD en PvdA is namelijk afgesproken dat de basisbeurs afgeschaft zal worden in het hoger beroepsonderwijs, en wordt vervangen door een leenstelsel. Het plan was om in het studiejaar 2014/2015 een leenstelsel in te voeren voor bachelor en masterstudenten. Het uitstel geldt echter alleen voor de bachelor jaren gelden. Voor de masterfase staat het leenstelsel nog steeds op de agenda voor 2014.

Momenteel is er vanuit vele kanten kritiek op dit voorstel, waaronder ook de oppositiepartijen. De steun van deze partijen heeft ze echter wel nodig in de Eerste Kamer.