Weten & Tech

Bewijs: Facebook maakt relaties kapot

08-06-2013 11:55

Verliefde stelletjes kunnen maar beter hun facebookaccounts opdoeken, want onderzoek toont aan dat de profielensite relaties kapot maakt. Volgens leidend onderzoeker Russell Clayton leidt intensief gebruik van Facebook tot meer conflicten in relaties.

Uit eerder onderzoek was al naar voren gekomen dat mensen die veel op Facebook actief zijn, de account van hun wederhelft ook veel strenger in de gaten houden. Dat leidt vaak tot jaloezie. “Jaloezie veroorzaakt door Facebook, kan leiden tot ruzies over vorige partners. Uit ons onderzoek blijkt ook dat intensieve gebruikers vaker in contact komen met andere facebookgebruikers, waaronder exen, en dit kan weer leiden tot vreemdgaan”, zegt Clayton tegen ScienceDaily.

Prille relaties

Met name prille relaties lopen gevaar, aldus Russell. “De onderzoeksresultaten gelden alleen voor koppels die niet langer dan drie jaar samen zijn. Het lijkt er dus op dat Facebook vooral gevaarlijk is voor relaties die nog niet helemaal serieus zijn.”

De knappe kop heeft dan ook advies voor tortelduifjes in ontluikende romances. “Alhoewel Facebook een fantastische manier is om iemand te leren kennen, kan veel gebruik schadelijk zijn voor nieuwe relaties. Het gebruik terugbrengen naar een gematigd en gezond niveau kan conflicten voorkomen, vooral voor stelletjes die elkaar nog beter moeten leren kennen.”