Weten & Tech

Bits – Titanfall, info over Xbox One, 2kB plezier!

08-06-2013 12:15

De Bits van deze week zit weer boordevol belangwekkende gamefeiten! De mysterieuze game van ‘Respawn’ heeft een naam gekregen; Microsoft doet een boekje (een thriller) open over de Xbox One, terwijl Zynga steeds verder aan het instorten is!

Respawns game heet ‘Titanfall’

Vlak voor de E3 lekte de nieuwe cover van Game Informer uit, met daarop artwork van Titanfall. De game is naar verluidt een online shooter voor de Xbox One en PC. Het spel wordt gemaakt door de studio ‘Respawn’, die grotendeels bestaat uit ex-werknemers van ‘Infinity Ward’ (de studio achter de Modern Warfare-serie).

 

Silicon Knights/Precursor Studios zijn, blijven prutsers

De geweldige horror-game Eternal Darkness bezorgde de studio ‘Silicon Knights’ veel faam en bekendheid, maar in de jaren erna leek dit fantastische spel steeds meer op een toevalstreffer te lijken. De studio leverde nog een paar zéér matige games af, verloor een rechtszaak tegen ‘Epic Games’ over het gebruik van de Unreal-engine en ging over de kop. Fans zagen een vervolg op Eternal Darkness nog steeds wel zitten, dus gingen werknemers van Silicon Knights door onder de naam ‘Precursor Studios’. Hoewel Precursor artwork en computers van Silicon Knights meenam, hield de studio tegen schuldeisers (à la Monty Python) vol dat het niets te maken had met de oude studio. Uiteindelijk kwam er een Kickstarter-campagne voor de game die verder ging waar Eternal Darkness ophield: Shadow of the Eternals.

SHADOWETERNALS

Nu is het project weer offline gehaald, maar Precursor Studios belooft binnenkort terug te keren met een nóg ambitieuzer plan! Nou, dat klinkt allemaal reuze legitiem zeg! Hoe graag we ook een opvolger zien van Eternal Darkness, wij geven Denis Dyack en zijn kornuiten geen stuiver, en we hopen dat jullie dat ook niet doen.

 

Sim City op de Mac uitgesteld

SIMCITY

Komende week zou Sim City op de Mac verschijnen, maar de game is uitgesteld tot augustus. Bits komt binnenkort met een Ghosting over deze game, die niet te recenseren bleek omdat de game een tijd lang onspeelbaar was.

 

Xbox One-info

Microsoft heeft een website gelanceerd waarop meer informatie staat over de Xbox One. Er ontstond veel onduidelijkheid over o.a. privacy en tweedehandsgames, waar nu wat meer over duidelijk wordt. Slim om dat vóór de E3-presentatie van maandag te doen, anders zouden de vraagtekens de aankondigingen misschien overschaduwen. Hieronder vatten we de informatie voor je samen.

XboxD_Logo_Consle_Sensr_controller_F_GreenBG_RGB_2013

De Xbox One hoeft niet altijd online te zijn, maar om te gamen moet de console ééns in de 24 uur contact maken met het Internet. Je profiel wordt dan gecheckt en gesynchroniseerd met de cloud. Maak je in 24 uur géén verbinding, dan kun je geen games spelen (wel films of televisie kijken). Sommige games die gebruik maken van de cloud vereisen wel een doorlopende internetverbinding, maar de Xbox One op zich niet.

Xbox_Sensor_F_TransBG_RGB_2013

De Xbox One kent een ‘low power’-mode, waarin het home entertainment systeem sluimert, synchroniseert en updates installeert. De Kinect-sensor staat dan zó afgesteld dat hij alleen naar de frase ‘Xbox on’ luistert, waarna de console aanspringt. Kinect zal de gesprekken in je woonkamer niet bewaren of uploaden(!). De informatie die je Kinect verzamelt, zoals je hartslag, wordt alleen verzonden als je er ‘expliciet toestemming voor geeft’. De Kinect hoeft dus niet altijd aan te staan, maar wel ingeplugd zijn. Sommige games en apps kun je alleen gebruiken als de Kinect actief is.

Als je games installeert op de Xbox One, wordt de game in de cloud aan je profiel gekoppeld. In principe kun je dus inloggen bij een vriend en daar je eigen game spelen. Op je eigen Xbox kan iedereen jouw games spelen. Je kunt je familie/huisgenoten/vrienden ook toegang geven tot jouw profiel, met een maximum van tien mensen. Je broertje kan dus ook jouw games spelen als hij bij een vriendje is. Op zich is dat een interessante feature, maar we vragen ons wel af wat er gebeurt als je zelf besluit te spelen en je profiel actief is op een andere Xbox One.

Xbox_Controller_F_TransBG_RGB_2013

Microsoft zegt zelf geen extra geld te vragen voor tweedehands games; spellenmakers en uitgevers mogen dat wel doen van Microsoft. Games uitlenen en huren is aanvankelijk niet mogelijk. Je kunt een game wel aan iemand ‘schenken’: voorwaarde is dat de ontvanger minstens 30 dagen in je ‘friends list’ staat, en je ieder spel slechts één keer kunt weggeven. In feite koop je geen games meer op de Xbox One, maar ‘het recht om een game te spelen’.

In principe zijn de mogelijkheden van de Xbox One om de privacy van de eigenaar aan te tasten en ‘gekochte games’ af te pakken heel, héél erg groot. Wat Microsoft erg slim doet is volhouden dat ‘ontwikkelaars en uitgevers zelf bepalen hoe ver ze hier in gaan’. De discussie – die vroeg of laat gaat komen – zal dus meer afgeschoven worden op de makers van een bepaalde game (die qua DRM of privacy veel te ver gaat) dan op het platform zelf.

 

2kB of fun!

2KB

Leuker nieuws nu! Architect/fotograaf Martijn Koch is bezig aan een boek over oude ‘portable electronic games’: oude draagbare spelletjes met een LCD-schermpje of LED-lampjes. In de jaren ’70 en ’80 waren ze erg populair, totdat apparaten als de ‘Game Boy’ ze wegvaagde. Tegenwoordig zie je ze nog wel eens in de vorm van goedkope sudoku- of Tetris-spellen. De hoogtijdagen van de ‘electronic games’ liggen ver achter ons; juist daar gaat 2kB of Fun over.

2KB2

Koch beschrijft de bekendste, mooiste of bijzonderste ‘electronic games’ met foto’s, speluitleg, vector-graphics van de constructie, enz. Om het boek daadwerkelijk te laten drukken is er 15.000 euro nodig. Check de Indiegogo-pagina zelf!

 

Doe de Zynga *ZING*

Deze week werd bekend dat het ‘social games’-bedrijf Zynga 520 medewerkers op straat zet. Dat is ongeveer één vijfde van al het personeel. Het gaat al langere tijd niet goed met het bedrijf, dat ongelooflijk populair werd met games als Farmville en vervolgens een explosieve groei beleefde. Topmannen vertrokken, er werd verlies gemaakt en grote woorden (op een conventie over ‘social games’ zei een hoge pief van Zynga in een keynote: ‘Over een paar jaar werken jullie allemaal voor ons!’) werden ingeslikt. Saillant detail is dat Zynga vorig jaar van de gemeente San Francisco een fikse belastingkorting kreeg als ze beloofden in de stad te blijven om werkgelegenheid te bieden aan de inwoners.

Ook het bedrijf ‘OMGPop’ dat verantwoordelijk was voor de Draw Something-app is opgeheven door Zynga. Vorig jaar werd het bedrijfje nog voor ongeveer 200 miljoen dollar gekocht.

 

FIFA 14-trailer

Hier, een trailer van FIFA 14.

 

Murdered: Soul Suspect

Gave trailer van Murdered: Soul Suspect! In deze game speel je een dode detective die als geest zijn moordenaar op probeert te sporen. Afijn, kijk zelf maar!

De game verschijnt waarschijnlijk begin volgend jaar op de pc, Playstation 3 en Xbox 360.

 

En hier ging het ook nog over…

 

Konami Pre-E3 show

KIEFER

Konami probeerde gisteren tijdens de ‘pre-E3’-show iedereen voor de gek te houden met een ‘livestream’ die gewoon een van tevoren opgenomen filmpje was; je kon gewoon vooruit spoelen. De belangrijkste aankondigingen waren Castlevania: Lords of Shadow 2 en het feit dat Kiefer Sutherland (o.a. bekend als Jack Bauer uit 24) de rol van Snake speelt in Metal Gear Solid 5. Dus niet David Hayter, die de stem van Snake en Big Boss al sinds de eerste Metal Gear Solid verzorgde. Hier zie je de gehele presentatie:

http://www.youtube.com/watch?v=jRvnyT1R8J8

 

Volgende week véél meer nieuws, want dan is de E3-beurs in Los Angeles. Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: @Bitspost’. Fijn weekend!