Binnenland

Ruim baan voor iPad-scholen

08-06-2013 11:31

Vrijwel de hele Tweede Kamer steunt de 11 Steve Jobsscholen, die vanaf augustus van start gaan. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Alle leerlingen vanaf 4 jaar krijgen op deze scholen een iPad. De kinderen mogen grotendeels zelf bepalen wat ze willen leren en wanneer.

Behalve de PVV zijn de partijen enthousiast over het initiatief. De VVD vindt dat “het onderwijs niet stil kan staan terwijl de wereld om ons heen aanzienlijk verandert”.

iPads helpen om onderwijs meer af te stemmen op individuele leerlingen, denkt SP-woordvoerder Jasper van Dijk.

Critici zien in de plannen van de Steve Jobsscholen veel overeenkomsten met het omstreden Studiehuis-concept dat middelbare scholen eind jaren 90 invoerden.

Zo heeft de PVV grote twijfels.

PVV-Kamerlid Harm Beertema vreest een herhaling van eerdere onderwijsvernieuwingen, zoals met het Studiehuis in het middelbaar onderwijs. “We hebben er juist voor gevochten om structuur en kennis terug te krijgen in het onderwijs. Kennis is iets anders dan informatie”, zegt Beertema, die zelf lang voor de klas stond. “Uit wat ik hoor over die Steve Jobsscholen rijst het beeld op van leerlingen die structuurloos bezig zijn met de iPad en leraren die geen les meer mogen geven.”