Weten & Tech

NSA klokkenluider achter PRISM schandaal is 29 jarige Edward Snowden

09-06-2013 21:27

De klokkenluider die het PRISM verhaal aan The Guardian kenbaar maakte is een 29-jarige Booz Allen Hamilton medewerker genaamd Edward Snowden. Snowden is een voormalig ‘technical assistant’ voor de CIA en werkte voor de NSA voor onder andere zijn huidige werkgever en Dell. Na meerder interviews maakt The Guardian op zijn verzoek zijn identiteit kenbaar. Snowden is zich bewust van de gevolgen van deze beslissing en maakt kenbaar niet te verwachten ooit nog thuis te komen. Hij verblijft momenteel in Hong Kong, The Guardian maakte vandaag een kort video interview met Snowden openbaar.

Uit het volledige verhaal in The Guardian blijkt dat Snowden het carrière-technisch vrij goed voor elkaar had, maar er toch voor koos dit moeilijke pad te bewandelen en met zijn verhaal naar buiten te treden. Hij staat nu bovenaan een lijstje met welbekende klokkenluiders, samen met wikileaks bron Bradley Manning. Snowden lijkt gedesillusioneerd over de redenen van de Amerikaanse overheid om zich te mengen in buitenlandse aangelegenheden, over zijn klokkenluiden zegt hij verder:

I understand that I will be made to suffer for my actions [..] I will be satisfied if the federation of secret law, unequal pardon and irresistible executive powers that rule the world that I love are revealed even for an instant.

en over het lekken en het verschil tussen hem en Manning:

There are all sorts of documents that would have made a big impact that I didn’t turn over, because harming people isn’t my goal. Transparency is.

Over zijn eigen toekomst blijft hij in het ongewisse, ook in Hong Kong is hij zijn toekomst niet geheel zeker, door de aanwezigheid van de CIA. Snowden hoopt op asiel in IJsland, maar ook het gegeven of die mogelijkheid er überhaupt wel is, is zeer onzeker.