Weten & Tech

Apple presenteert nieuw ‘platter’ iOS

10-06-2013 21:02

De langverwachte remake van iOS is een feit. Tijdens de WWDC heeft Apple versie 7 van het mobiele besturingssysteem laten zien en de geruchten over de nieuwe, platte vormgeving blijken helemaal waar. Naast de platte, is er een virtuele beweging aan iOS toegevoegd dat het idee geeft bij het bewegen van een iPhone of iPad dat de interface in 3D is.

Verder zijn alle standaard apps voorzien van de nieuwe opmaak. Wat opvalt is de nieuwe manier om binnen een app te switchen tussen vensters. Met een veegbeweging vanuit de linkerkant van het scherm, kun je bijvoorbeeld sneller switchen tussen je mailbox en losse mailtjes. In het geval van de e-mailapp zijn er een aantal handelingen ingebouwd die kunnen worden opgeroepen door van rechts naar links over een mailtje te vegen. Deze functionaliteit doet erg denken aan die van de populaire mailapp Mailbox.

App beheer

Twee nieuwe functies, Control Center en Mulitasking, doen erg denken aan vergelijkbare mogelijkheden in Android. Zo kunnen openstaande apps op een rijtje worden gezet en aan de hand van veegbewegingen worden gesloten. Control Center is een overzicht met zaken als instellingen, afspelende muziek en bepaalde sneltoetsen. Control Center kan op ieder moment worden geactiveerd door van onderuit het scherm naar boven te vegen.

Mavericks

Naast een nieuwe iOS, het systeem voor de telefoons, komt er onder andere ook een nieuw OS X, voor de ‘gewone’ computers en laptops, en een nieuwe Mac Pro. De nieuwe versie van OS X krijgt de naam Mavericks mee. Voor het eerst sinds de release van Mac OS X doet Apple daarmee afstand van het gebruik van kattennamen.

BuzzT