Buitenland

Armoedzaaiers in België woest over ‘voorkruippas’ pretpark Walibi

10-06-2013 14:10

In België is ophef ontstaat over een ‘voorkruippas’ bij pretpark Walibi. Bezoekers die geen zin hebben om lang in de rij te staan voor een attractie kunnen voor een meerprijs van 35 euro voorkruipen. Een normaal toegangsticket is voor volwassenen 33 euro.

Criticasters spreken in Vlaamse media maandag over het “bevoordelen van rijken“.

Overheidsbemoeienis

Ook de Belgische staatssecretaris voor gezinnen Philippe Courard mengt zich in de discussie. Hij wil het pretpark vragen zijn “antisociale prijzenbeleid” aan te passen.

Walibi is niet het eerste of enige pretpark dat een dergelijke pas heeft. Onder meer Movie Park in het Duitse Bottrop-Kirchhellen en de Disneyparken bieden deze service aan.

Walibi is wel het eerste park in België dat dit doet.

Walibi Flevoland

Walibi Flevoland kent al sinds vorig jaar het zogeheten fast lane-ticket, waarmee via de mobiele telefoon een plek op een bepaald tijdstip in de attracties kan worden gereserveerd.

Het duurste van die fast lane-tickets kost 40 euro, bovenop de gewone toegangsprijs.

Een voorkeursbehandeling voor wie meer betaalt is al zo’n beetje sinds de uitvinding van het kapitalisme een bestaand businessmodel. Waarom deze vorm van eerlijke handel op de vrije markt zo’n groot probleem is in België blijft onduidelijk.

Businessclass

Te vrezen valt dat straks ook de eerste klasse in de trein en de businessclass in vliegtuigen vallen onder het “bevoordelen van rijken”.

Overigens is het een raadsel waarom iemand überhaupt bij een Walibi-pretpark in de rij wil staan, laat staan voor een dubbel tarief naar binnen wil.

Het is niet bekend of Plopsaland ook een voorkeursbehandeling kent.