Meatless monday

10-06-2013 17:00

Vandaag in de meatless monday extreem groen eten. Dan is het niet alleen gezond, maar ziet het er meteen ook gezonder uit. Shrek-achtige prei-bleekselderijsoep en Hulk-kleurige groene pasta.

Prei-bleekselderijsoep

Voor zes personen
Nodig:
– 1,5 liter groentebouillon
– Drie preien
– Eén bleekselderij
– Een handje basilicum (vers)
– Eén rode ui
– Drie teentjes knoflook
– Citroensap
– Olijf- of rijstolie
– Peper en zout
– Eventueel: crème fraiche

Aan de bak

Snijd de uitjes klein en fruit ze in de olie. Schenk de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Voeg ook de knoflook, zo klein mogelijk gesneden of geperst, toe.

Snijd de preien en de bleekselderij zo klein mogelijk. Spoel de prei en de selderij goed af, en voeg ze bij de bouillon. Snijd de basilicum klein en voeg deze bij de bouillon.

Laat vijf à tien minuutjes koken, en haal de soep dan van het vuur. Laat de soep een beetje afkoelen en pureer hem dan met de staafmixer tot het een egaal mengsel is.

Voeg nu wat citroensap naar smaak toe, ca. vijf eetlepels, en breng het geheel weer aan de kook. Breng het op smaak met peper en zout.

Voor een meer crèmeachtige variant kun je crème fraiche toevoegen aan het geheel. Ook lekker voor de variatie: op het allerlaatst geroosterde pijnboompitjes toevoegen.

Groene pasta

Voor zes personen
Nodig:
– Drie avocado’s
– 400 gram spinazie
– Jalepenos (uit pot ca. twee eetlepels)
– Citroensap (ca. vijf eetlepels)
– Drie teentjes knoflook
– Twee handjes basilicum
– 500 gram volkoren pasta
– Pijnboompitjes
– Peper en zout
– Eventueel: geitenkaas of cherrytomaatjes

Aan de bak

Snijd de avocado’s en de spinazie zo klein mogelijk. Doe het samen met de jalepenos, hoeveelheid afhankelijk van hoe scherp je het graag hebt, de knoflook, de fijngesneden basilicum en het citroensap in een kom en pureer het geheel tot het egaal is.

Kook ondertussen de pasta.

Warm de saus op. Rooster de pijnboompitjes en doe die door de groene saus. Breng op smaak met peper en zout.

Giet de pasta af en combineer die met de saus. Daar is je groene pasta! Lekker is wat geitenkaas over je pasta heen, die maakt je eten net iets smaakvoller. Niet teveel, dan proef je alleen de geitenkaas nog. Geen zin in geitenkaas? Cherrytomaatjes zijn ook erg lekker. Snijd ze wel eerst doormidden.