Buitenland

Obama en de klokkenluiders

10-06-2013 15:59

Klokkenluider zijn in het Amerika van Obama is geen pretje. Dat maakt de openbaring van het PRISM schandaal door Edward Snowden des te heldhaftiger. Hij had een goed leven op weten te bouwen: een goed betaalde baan bij de CIA in Hawaii, een gezin. Dit alles moest hij achter zich laten om te doen wat volgens hem juist was, het inlichten van de Amerikaanse bevolking over PRISM.

Obama’s jacht op klokkenluiders

Ondanks de beloftes van Obama van een transparantere overheid en meer bescherming voor klokkenluiders werd het beleid steeds vijandiger richting klokkenluiders. Obama heeft vaker de Espionage act, die nog dateert uit de Eerste Wereld Oorlog, tegen ambtenaren gebruikt dan al zijn voorgangers gezamenlijk. Daarmee zet Obama het beleid van Bush door en wint de zogenaamde veiligheid steeds in de veiligheid/vrijheid trade off.

Het bekendste voorbeeld hiervan is de klopjacht die werd geopend op Wikileaks nadat Wikileaks diplomatieke documenten had gepubliceerd via een klokkenluider. De inzage van de diplomatieke communicatie was vooral gezichtsverlies voor de Amerikaanse overheid en men was vastberaden om de mensen achter het lek daarvoor te straffen. Bradley Manning, de vermeende klokkenluider, werd onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten en Assange zit nog steeds opgesloten in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen.

Edward Snowden is een held

Ondanks dit vijandige en intimiderende beleid van de Amerikaanse overheid durfde Edward Snowden het toch aan om het PRISM project, waarbij Amerikaanse burgers werden bespioneerd door hun eigen overheid, te delen met de buitenwereld. Het is ook vrij opmerkelijk dat hij dit niet anoniem doet maar de publiciteit zoekt en uitlegt waarom hij deze beslissing genomen heeft.

Deze beslissing zal niet zonder gevolgen blijven. Net als Assange zal de Obama administratie er alles aan doen om Snowden te demoniseren en neer te zetten als een verrader. Snowden verwacht ook dat hij zijn familie nooit meer zal zien en vreest dat de overheid ook achter zijn familie aangaat. De Amerikaanse overheid zal er alles aan willen doen om Snowden te pakken te krijgen en hem te veroordelen onder de Espionage act.

Edward Snowden heeft alles moeten opgeven om de bevolking te kunnen inlichten over de vele overtredingen die zijn eigen overheid beging. Als je zoveel van je eigen leven wil opofferen om de mensen de waarheid te vertellen maakt je dat geen verrader maar een held.