Politiek

13 examens gestolen op Ibn Ghaldoun

11-06-2013 15:09

Want begon met een gestolen examen Frans blijkt veel groter te zijn: 13 examens zijn gestolen op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Leerlingen van de havo, vwo en vmbo richtingen van Ibn Ghaldoun moeten deze examens overdoen. De schoolinspectie beraadt zich nog op stappen tegen de scholengemeenschap. Dat maakte staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) dinsdagmiddag in de Tweede Kamer bekend. De onthulling heeft vooralsnog geen gevolgen voor andere scholen in Nederland.

Landelijk alleen vmbo Economie de pineut

Het onderzoek van de schoolinspectie is nog niet afgerond. Daarom horen leerlingen van vmbo Economie donderdag pas of zij het examen moeten overmaken, volgens Dekker. In dat geval gaat het wel om alle examens die in Nederland zijn gemaakt. Het ministerie van Onderwijs zal zich daarna beraden op mogelijke stappen tegen de scholengemeenschap.

De Rotterdamse politie hield maandag een derde verdachte aan in de kwestie. Nadat leerlingen vingerafdrukken hadden afgegeven werden eerder al twee andere leerlingen opgepakt. De examens werden gestolen uit een kluis op de scholengemeenschap.

Meerdere kluissleutels in omloop, geen braaksporen

Eind vorige maand maakte Ibn Ghaldoun bekend dat er was gerommeld met het examen Frans. De school zegt dat er een paar jaar geleden een sleutel van de kluis is kwijtgeraakt. Daarna is er een sleutel bijgemaakt. Het vermoeden is dat de vermiste sleutel is gebruikt om de kluis te openen en het examen te stelen.