Oranje verslaat driftig China

11-06-2013 16:50

Het Nederlands elftal heeft vakantie. Eindelijk. De oefencampagne in Azië werd dankzij een 0-2 overwinning op China eervol afgesloten en dus is het tijd voor zon, zee en strand. Heeft u op deze dinsdagmiddag nog iets gemist aan de laatste wedstrijd van onze jongens? Zeker wel. Lees maar.

Driftig China

Rennen, vliegen, glijden en weer opstaan. De felle roodhemden kleunden erin en streden voor een overwinning. Die kwam er niet, mede omdat de scheidsrechter eerst een penalty gaf aan het Nederlands elftal en vervolgens rood trok voor een mislukte aanslag op De Guzman. Twee juiste beslissingen, maar de Chinezen vloekten er op los. Met van die snelle hoge stemmetjes. En stampvoetend.

Micro-management Van Gaal

Een coach is een regent, hij kijkt vooruit. Doet nooit zomaar iets. Van Gaal is een goede coach. Hoewel hij constateerde dat het verval bij Sneijder afgelopen seizoen erg groot was, wachtte hij met het benoemen van Van Persie als nieuwe aanvoerder. Een bewussie voor de veiligheid: “Toen ik aan de groep vertelde dat ik wisselde van aanvoerder waren de jongens doodstil. Zoiets heeft impact op een groep. Ik wilde niet dat onze kwalificatie hierdoor in gevaar kwam, dus heb ik op deze oefentrip gewacht.”

Circus Sneijder

Op acrobatische wijze scoorde Sneijder de 0-2. Van Persie speelde op Robben, Robben gaf de assist en Sneijder maakte de pirouette met hakbal af. Jammer dat Van der Vaart hier niets mee te maken had, anders was alle hoop voor de toekomst op de Grote Vier gevestigd.

Chinese letters

De spelers van het Nederlands elftal droegen het witte uitshirt met daarop hun naam in Chinese letters getatoeëerd. Dat is snel respect verdienen en dus goed voor de handelpositie van ons land. We zijn daar niet zomaar. Enfin, nu weten we dat De Jong in twee korte symbolen vertaald wordt, Van Persie betekent drie blokjes tekst en Toornstra had zijn rug vol met zes samengeperste brokken vlinders, pijlen en tempels. Dat u het weet.

Aanwinst Ronald

Zijn eerste optredens als analist waren nog wat onwennig – waardoor niet minder komisch – maar Ronald de Boer stoomt op als aanwinst voor de Nederlandse sporttelevisie. Na de wedstrijd tegen Indonesië verklaarde De Boer nog serieus dat spelers als Robben en Suarez vaak de bal uit de kluts meekrijgen omdat ze kleine stapjes zetten, hetgeen een kwaliteit is, en in de rust tegen China verzon De Boer doodleuk een nieuwe spelregel: “Ja jezus, zo’n flying Chinees krijgt snel rood en weg zijn de normale omstandigheden van de oefenwedstrijd. Sta je daar voor niks. Kan je beter die gozer eraf sturen en na tien minuten een nieuwe Chinees brengen. Is het weer elf tegen elf.”

Wilkes- Van Nistelrooij – Van Persie

Gedrieën op de derde plek van de topscorer aller tijden in Oranje met 35 goals. Meneer Bergkamp staat tweede met 37 treffers en Patrick Kluivert zal binnenkort van de troon worden gestoten als Van Persie de magische grens van 40 doelpunten overschrijdt.

Gortdroog commentaar

Wie het gehoord heeft, sluit Leo Oldenburger voorgoed in z’n hart. Na 50 minuten spelen zegt hij op enthousiaste en kindvriendelijke toon: “Jaa, goed schot!” Daarna zwijgt hij. We zien een Chinees op het middenveld de bal hoog in de lucht schieten, waarna deze ver over de zijlijn stuitert. Goede humor.

Lerin Duarte

De enige debutant die nog moet debuteren. Alle spelers maakten deze oefentrip speelminuten – Dirk Kuijt zelf 23 minuten – behalve de nieuweling van Heracles Almelo.

China’s funniest home video’s

In de eerste helft speelde China de bal achterin rond en plots hoorde je het hele stadion lachen. Wat was er gebeurd? Jens Toornstra was op het gladde veld uitgegleden zonder dat er iemand in de buurt was. Vanavond de herhaling bij Hans Kraay jr.

Vakantie

Het seizoen zit er voor de selectie van het Nederlands elftal op. Nu? Rust. Paar weken de benen op een strand, het lichaam in de zee en de kop in de zon. Alleen Wesley Sneijder blijft doortrainen. Alles op alles om nog eenmaal fit te geraken en de aangekondigde strijd met Adam Maher voor de nummer 10 positie op het WK te winnen. We blijven de jongens volgen.